IMF'den küçülme uyarısı

NEW YORK (İHA) - Uluslararası Para Fonu (IMF), 2. Dünya Savaşı'ndan bu yana ilk kez gelecek yıl, gelişmiş tüm ülkelerin ekonomilerinde bir küçülme yaşanacağı tahmininde bulundu.

IMF, Ekim ayı tahmin raporunda dünya ekonomisinin 2009'da yüzde 3'lük bir büyüme kaydedeceğini belirtmiş, ancak daha sonra bu oranı yüzde 2.2'ye çekmişti. IMF'nin hükümetlere tavsiyelerinin başında ekonomilerini canlandırmak için vergilere ve kamu harcamalarına yönelik yeni politikalar benimsemeleri geliyor. Uluslararası Para Fonu ayrıca, faiz oranlarının da mümkün oldukça düşürülmesini tavsiye ediyor.

Reklam
Reklam

Dün son olarak Avrupa, İngiltere ve İsviçre merkez bankaları faiz indirimine gitmişti. Ancak piyasalar şu ana dek bu karara olumlu tepki vermezken, Avrupa ve Amerika borsalarındaki düşüşler sonrasında Asya borsaları da güne düşüşle başladı. Japonya'da hisse senetleri öğle saatlerinde yüzde 4'ten fazla değer kaybetti. Güney Kore Merkez Bankası, faiz oranlarını bir ay zarfında üçüncü kez düşürerek, yüzde 4 seviyesine çekti. İngiltere Merkez Bankası, dün faiz oranını yüzde 1,5 düşürerek, yüzde 3'e indirmiş oldu. İngiltere'de faiz oranı daha önce en son 1954'te yüzde 3 seviyesini görmüştü.