SAMSUN (İHA) - IMF'ye e-mail atan ve posta ile başvuran Cerit, 5 aylık süre içinde cevap alamayınca sonunun çözümünü bulamadıklarını düşerek kendisi çözdü.
14 yıldır matematik üzerinde çalışan Aydın Cerit, "Ben, yaptığım bir hata yüzünden başkalarının borcunu ödemek zorunda kaldım. Bundan dolayı borcu sevmiyorum. Ülkem, IMF'ye borçlu. Bu borcun bir an önce bitmesini istiyorum. Matematik üzerinde araştırmalar yapıyorum. Bu araştırmalar sırasında aklıma Türkiye'nin IMF'ye olan borcunu silecek bir soru hazırlamak geldi. 14 yıllık birikimin katkısıyla iki günde bir soru hazırladım. Bu soruyu mevcut teknoloji ile çözmek mümkün değil. Kendi geliştirdiğim bir algoritma ile bu problemleri hazırlıyor ve çözüyorum. Problemin çözümü için 5 ay, 30 Ağustos 2011 tarihine kadar süre verdim. IMF'ye bu soruyu çözemezsen Türkiye'nin borcunu sil diyerek e-mail ve posta ile başvurdum. 5 aylık süre sona erdi ve IMF'den bir cevap gelmedi. Bende soruyu çözemediklerini düşerek süre dolduğu için kendim açıklıyorum. IMF soruyu çözemediği için Türkiye'nin borcunu silsin. Eğer çözmüş olsaydı bende kendilerine başvurmamda belirttiğim gibi, bütün geleceği ölene kadar IMF'ye adamıştım. Onların hizmetçisi olacaktım. Bavulumu hazırlayıp bekliyordum. Hatta eve hırsız giren sorunun çözümünü çalar diye de 5 ay gözümü doğru dürüst uyku girmedi" dedi.
Aydın Cerit'in IMF'ye sorduğu soru şöyle: "n bir sayma sayısı olmak üzere 10 üssü n-1 sayıları veriliyor (tüm rakamları 9 olan n basamaklı sayılar). n en az kaç olmalı ki? 1000002 ile 1001502 (1 milyon 2 ile 1 milyon bin 502 arasındaki 120'yi aşkın) arasındaki asal sayıların her birine ayrı ayrı tam olarak bölünebilsin?"
Cerit cevabı ise şöyle açıkladı: "Bu sorunun çözümünde 4 aşama vardı. Birinci aşamada verilen aralıktaki asallar tespit edilecekti. Bunların sayısı 117 tane olup, 1000003, 1000033 bu şekilde devam ederek 1001501'de bitiyor. İkinci aşamada, 117 asalın tam, yarı ve az üretken ayrımlarını yapmaktı. Üçüncü aşamada ise, asalları adı geçen asalın moduna göre 1'e denk yapan bu sayıların asal çarpanlarından ayrılması gerekiyor. Bunların okek'ini oluşturan 144 asalın çarpımı aranan N sayısını verecekti. Dördüncü aşamada da, N 'nin asal çarpanlarını da çarparak N'yi bulmak gerekiyordu. N.'nin 2 çarpanı şudur: 259 basamaklı 946...sayısı ile 206 basamaklı 373... sayısının çarpımından gelen 465 basamaklı N sayısı 353...diye başlayan 465 basamaklı sayıdır."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz