Devlet Bakanı Şimşek, finansman programında IMF’den gelecek 1 kuruşun hesaplanmadığını belirterek, “IMF olsa da, olmasa da Türkiye’nin bir programa ihtiyacı var. IMF programı olsa da kriz etkileyecek” dedi.
Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Davos’ta NTV/CNBC-e ortak yayınına katılarak soruları yanıtladı.
Şimşek, IMF’ye gelinen son noktayı şöyle değerlendirdi: “Uluslararası ilişkilerimizi pragmatik yapı üzerine oturtuyoruz buna devam edeceğiz. IMF ile programa ilişkin müzakereler burada da devam ettik, orada müzakere konusu olan bazı sorunlar var onları ortak akılla çözmeye çalıştık. IMF Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky çözüm konusunda biraz daha uzlaşmacı.
IMF İLE SORUNLARI ÇÖZERİZ
Döviz likiditesi kaygılarını azaltacak güçlü bir program istiyoruz. Edindiğim izlenim IMF ile sorunların çözülebileceği yönünde. Kayıtdışını azaltmak konusunda IMF ile fikir birliğine sahibiz.
PROGRAMA İHTİYACIMIZ VAR
IMF olsa da olmasa da Türkiye’nin bir programa ihtiyacı var. Her halükârda bir programla devam edeceğiz ve önlem alacağız. Dünyadaki her örneğin Türkiye’ye birebir uymadığını IMF’ye ilettik. Türkiye’nin dinamiklerine uygun, kısa dönem dış finansman ihtiyacına yönelik kaygıları azaltacak bir program istiyoruz. Burada süreç uzadı, kabul ediyorum. 4 ay öncesiyle bugünkü genel görünüm arasında dağlar kadar fark var. IMF programına belirsizliğe karşı sigorta olarak bakıyoruz.
IMF programı olsa da bu kriz bizi etkilemeye devam edecek. IMF programı Almanya’dan düşen talebi telafi etmeyecek. Biz bir takım kaygıları azaltmaya çalışıyoruz. Hazine’nin bu yıl için öngördüğü finansman programında IMF’den gelecek 1 kuruş hesaplanmadı. Biz programı belirsizliğe karşı sigorta olarak bakıyoruz.
‘OYALAYALIM’ DEMEDİK
2009 yılının daha az sıkıntılı geçmesi için yapmamız gerekenleri yapacağız, IMF de bunun bir parçası. IMF ile görüşmelerde hiç bir aşamada ‘bunları oyalayalım’ şeklinde bir değerlendirme olmadı. Bu görüşmelerde iki taraf var. İki tarafın da program üzerinde anlaşması gerekiyor. Bu sürecin uzadığının da farkındayım. Ancak IMF ile görüşmelerin sonucu için gün veremem, çünkü iki tarafı da ilgilendiriyor.”
BANKALAR SAPASAĞLAM
Türk bankacılık sisteminin sapasağlam olduğunu kaydeden Şimşek şöyle konuştu: “Türk bankalarının dış fonlamaya ihtiyacı düşük, bizim bankalarımız bu dönem krizin etkilerini sınırlayan unsur oldu. Bankalar mali yapıları zayıf olduğu için değil, ellerindeki kaynakları riske atmak istemedikleri için kredi vermiyor.
LİRADAKİ DEĞER KAYBI SINIRLI
İlk defa Türkiye daha olgun bir ekonominin bir takım özelliklerini taşıyor. Liranın değer kaybının enflasyonist etkisi geçmişle kıyaslanamayacak kadar sınırlı.”
BAŞBAKAN’DAN GURUR DUYDUM
Devlet Bakanı Şimşek, Başbakan Erdoğan’ın Davos’taki tepkisine ilişkin olarak “Dünkü olaylar talihsiz, Davos’un ruhuna da uygun değil. Başbakan’ın verdiği tepkiden gurur duydum. Burada bize gelen tepkiler genelde olumlu. Panel yöneticilerinin biraz daha makul olması lazım. Davos çok ticarileşti; eski entelektüel görünümünden biraz daha uzakta” dedi.