ANKARA (İHA) - Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Salih Kılıç, IMF'nin, uygulanan istikrar ve reform paketlerine destek istediğini bildirdi.
Kılıç, "Bu istikrar paketlerinin sosyal boyutu, ekonomik boyutu ve hukuksal boyutu eksik olduğundan dolayı, bizim buna destek vermemizin mümkün olamayacağını, insani boyutu öne çıkaran bir ekonomik politika uygulanırsa buna göre yaklaşımlarımızı gözden geçireceğimizi bildirdik" dedi.
IMF Türkiye Masası Şefi Rıza Maghadam bugün Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ı ziyaret etti. Yaklaşık 1.5 saat süren görüşmenin ardından bir açıklama yapan Kılıç, görüşmede bugüne kadar IMF'nin uygulamış olduğu politikalar doğrultusunda çalışanlar üzerinde oluşan olumsuzlukları aktardığını bildirdi. Mogadham'ın da tabloyu çok olumsuz bulduğunu belirten Kılıç, "Biz de zaten yaşanan realitelerin bunlar olduğunu ifade ettik. Dolayısıyla IMF'ye olumsuz tablo karşısında gerekli tepkileri ve çalışanların üzerinde uygulanan atıl istihdamdan, özelleştirme uygulamalarına kadar, ücretlerin bastırılmasından, yapılan tüm bu uygulamaların olumsuzluklarına kadar herşeyi kendilerine ilettik" dedi. IMF'nin bugüne kadar uygulamış olduğu politikaların olumsuz göstergeleri olduğunu ve bunlara da IMF politikalarının neden olduğunu belirten Kılıç, "Bu politikalarının yeniden gözden geçirilmesi ve toplumun beklentilerine cevap verebilecek niteliklerde yeni perspektiflerin yaratılması konusundaki düşüncelerimizi aktardık" şeklinde konuştu.
Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Kılıç, bu olumsuz tablo karşısında IMF heyetinin tavrının sorulması üzerine, Mogadham'ın bu olumsuz havayı kendilerinin oluşturduğu şeklinde bir imada bulunduğunu söyledi. Kılıç, IMF heyetinin asgari ücretle ilgili bir görüş ya da önerisi olup olmadığının sorulması üzerine de, "Biz zaten genel ücret politikası içerisinde emekliye, asgari ücretliye, memurlara verilen ücretlerde uygulanan politikalarda, ücretleri bastırarak, istihdamı daraltarak götürmek istediklerini ifade ettik. Asgari ücret tespit komisyonu çalışmaları devam ediyor. Asgari ücrette herhangi bir düşünceleri olmadığını ifade ettiler" dedi.
IMF'nin dün, makro ekonomik dengelerin bozulmaması için artışta en azından bir limit olması gerektiğini söylediğinin hatırlatılması üzerine de, "Herhangi bir limit söylemediler" dedi. IMF'nin Türk-İş'e söylediği bir şey olup olmadığının sorulması üzerine de Kılıç, "İstikrar paketinin ve reformların desteklenmesini istediler. Ama bu konuda bizim de önümüzdeki günlerde bu istikrar paketlerinin sosyal boyutu, ekonomik boyutu, hukuksal boyutu eksik olduğundan dolayı, bizim buna destek vermemizin mümkün olamayacağını, insani boyutu öne çıkaran bir ekonomik politika uygulanırsa buna göre yaklaşımlarımızı gözden geçireceğimizi söyledik" cevabını verdi.
IMF'nin yeni bir program düşünüp düşünmediğinin sorulması üzerin de Kılıç şunları söyledi:
"Yeni bir program değil, bu programların devam etmesi doğrultusunda genel eğilimleri var. Ama bu konudaki yaklaşım itibariyle bizden aldıkları bilgiler doğrultusunda diyalogların devam etmesinden yana olduklarını ifede ettiler. Biz de kendilerine geçmişteki, yani bundan önceki stand-by anlaşmalarında sosyal taraf olarak bizden görüş almadığınız için şimdiki ortamda tıkanmış durumdayız diye ifade etik. Onlar da 'karamsar tablo' dedi".
Kılıç, ayrıca sosyal güvenlikle ilgili konuların da sosyal taraflarla görüşülmesi gerektiğini ilettiklerini söyledi.