Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’na göre 2010’da yüzde 5 seviyesinde olan dünya büyüme oranının 2011 ve 2012’de yüzde 4’e gerileyeceği tahmin ediliyor.
İleri ekonomiler bu sene yüzde 1,6'lık büyüme oranıyla karşı karşıya iken ekonomik toparlanma yolları bulunuyor; ancak ülkelerin kararlı olup birlikte tavır almaları gerekiyor. Euro Bölgesi ve ABD’nin ekonomik görünümüne dair artan belirsizlikler aşağı yönlü riskleri artırıyor.
IMF güncellenen Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun (WEO) sunumunu yaptı. 'Yavaşlayan Büyüme, Artan Riskler' konulu sunumda moderatörlüğü IMF Türkiye Daimi Temsilciliği Kıdemli Daimi Temsilci Mark Lewis üstlenirken, IMF Araştırma Departmanı ekonomistlerinden John Christopher Bluedorn ve Daniel Leigh konuşmacı olarak yer aldı.
John Christopher Bluedorn, raporda yer alan bulgulara göre dünya büyümesinin 2011 ve 2012’de yüzde 4 olacağını bildirdi. Bu sene itibari ile ABD’de büyümenin yüzde 1,5, Euro Bölgesi’nde de yüzde 1,6 olacağını açıkladı.
IMF'nin ileriye dair öngörülerini de aktaran Bluedorn, şunları ifade etti:
“Mali toparlanmada ertelenme var, ama daha rayından çıkmış değil. Belirli bir istikamete ilerlemeye devam ediyor. Euro Bölgesi’nde görülen buhran denetim dışına çıkmamıştır. Diğer bölgelere sızma ya da sıçrama görmüyoruz. Dünya çapında finansal volatilite ve dalgalanmaya bakıldığında da önemli değerlerle karşılaşıyoruz. Dalgalanma endeksinde son dönemlerde bir artış var. Bunun daha da artmasını temenni etmiyoruz. Çünkü finansal piyasalarda belirli bir dalgalanma var. Bunun kötüye gitmesini tercih etmiyoruz. Bunun yanında bankalar da kredilendirme şartları daha fazla sıkılaştırılmamalı. Yani özel kesim ya da hanelerin borçlanma imkânları güçleştirilmemeli ya da bankacılık sektöründen kaynaklanan kredilerde kolaylıklara gidilmeli.''
“ORTA VADEDE MALİ KONSOLİDASYON YAPILMALI”
Dünya ekonomisinde dalgalanmaların devam ettiğini vurgulayan Bluedorn, bu sebeple tahminleri aşağı çektiklerini belirtti. Bluedorn, büyümekte olan piyasalara yapılan yatırımlarda artış görülmediğinden de söz etti.
Toplantıda Euro Bölgesi dışında bulunan ülkelerin risk durumunun sorulmasına karşılık Bluedorn, şu cevabı verdi:
“Euro Bölgesi'nden bir taşma ihtimali veya risk seviyelerinin artışına karşı gerekli denetimler yapılmalı. Hakikaten aşağı yönlü gidişat olursa, kredibilite dibe vurursa, ABD borçlanma senetlerinde o zaman bu yönde bir gidişat ki böyle bir risk olduğunu dillendiremiyoruz; bilinçli, temkinli olmamız şart. Dolayısıyla kredibilitesi olan orta vadede mutlaka bir mali konsolidasyon yapılmalıdır ki söz konusu riskler karşısında tedbir alınabilsin.''
“AVRUPA ÜLKELERİ SEFERBERLİĞE GİTMELİ”
IMF ekonomistlerinden John Christopher Bluedorn, başka bir soruya karşılık da Avrupa ülkelerine risklerin önüne geçmek için tedbir almayı, kendilerini toplamayı, seferber olmayı önerdi.
Cari açık sorunu bulunan gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının nasıl bir tavır sergilemesi gerektiği sorusunu ise Bluedorn, “Kur bağlamında esnek davranmalılar. Cari fazla veren ülkelerde kurun artması, cari açık veren ülkelerde kurun gerilemesi bakımından sadece para politikalarının değil mali politikalar da önemli. “ sözleriyle cevapladı.
IMF Araştırma Departmanı ekonomistlerinden Daniel Leigh de dünya finans piyasalarında görülen belirsizliğin korkulara sebep olduğuna işaret etti. Leigh, kötümser beklentilerde artış görüldüğünü, ancak bunun Lehman'ın ardından karşılaşılan kötümserlik seviyesinde olmadığını dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz