Güzel hikayeler her zaman büyük şehirlerde, korunaklı sitelerde bulunmaz aslında. Başarı da önüne tüm imkanlar sunulan insanların tekelinde değildir. Hatta tüm imkanlar sunulduysa önünüze, başarı çok da bir şey ifade etmez. Mühim olan toprağın içinden, günlerce hatta aylarca kazarak çıkartmaktır altının en değerlisini. Bunu kanıtlayan, harika bir olayla karşılaştık geçtiğimiz günlerde. Yine imkansızlıklar içinde öğrenciler, gözlerimizi gururla ışıldattı, onlara neden daha iyi bir hayat veremediğimizi sorgulattı... Zeynep Dinçer ve Sibel Balkaya, Muş'un Hasköy ilçesinde hayat tüm imkansızlıklar içerisinde tutunmaya çalışan iki genç kızken, ortaöğretime geçiş sınavı TEOG'ta Türkiye birinciliğini paylaştı... Üstelik tek işleri öğrencilik de değil. Gözleriniz gururla dolmaya hazırsa başlıyoruz.
Gökyazı Ortaokulunda eğitim gören Zeynep Dinçer ve Sibel Balkaya, oldukça zor şartlar içinde başardı bu müthiş işi. Zeynep Dinçer, tek odalı evde, 10 kişilik ailesiyle yaşarken hazırlandı büyük sınava. Sibel Balkaya ise öğrenciliğin ağır yükü yetmezmiş gibi, ev işleri yapıyor ve bir yandan da hayvanlara bakıyordu.
Okul Müdürü Volkan Yazıcı, gururla bahsederken öğrencilerinden, aslında göz kaçırdığımız, konuşmayı pek de sevmediğimiz gerçekleri tekrar hatırlatıyor bize: "Kırsal kesimde öğrencilerimiz daha zor şartlarda eğitim görmektedir. Bunların yanında hem evde ailelerine yardım etmeleri, kırsal kesimde bilindiği üzere hayvanlara bakma konusunda ailelerine yardım etmeleriyle birlikte üstün başarı sağlamaları gerçekten bizi çok mutlu etti ve gurur duyduk öğrencilerimizle."
Zeynep Dinçer'in babası Halep Dinçer, 10 çocuğunun olduğunu söylüyor ve 4 çocuğunun daha eğitime devam ettiğini de heyecanla ekliyor. Zeynep Dinçer çoktan birçok şeyi aşmış gibi. Gözlerinde büyük hayallerini görmek mümkün. "Benim tek bir hedefim vardı ve ona ulaşmak için elimden gelen her şeyi yaptım. Ağabeylerimi, ablalarımı örnek aldım onlardan da okuyan var ve rahat bir hayat yaşamak için çok çalıştım ve bunun sonucunu da aldım. Çok mutluyum. Öğretmenlerime de, müdürüme de çok teşekkür ederim, bana destek oldukları için." diyor.
Sibel Balkaya ise hırsını ifade ediyor. Kolay değil ya, 8 yıldır hazırlanıyor bu sınava. Her gün hem ailesine yardım edip hem de okula devam ediyor. Zeynep de Sibel de doktor olmak istiyor. "Çok çalıştım," diyor Sibel ve "Hem annemler burada olmadığında bütün işler bana kaldı, hem okula devam ettim." dedikten sonra anlatıyor her şeyi: "Ablam ve ağabeyimi örnek aldım. Onlar da böyle başarılılardı ve tıpkı benim gibi çalışıyorlardı.
Aklımızda Sibel'in küçük omuzlarına yüklenmiş yükle birlikte söylediği o harika cümle kaldı: "Hiçbir şey başarıya engel değildir." Gencecik, hayatın zorlukları yüzünden bir şekilde büyüyüp yetişkin olmak zorunda kalmış iki genç kız, Muş'u ve Türkiye'yi el ele başarılarına şahit etti, kendileri gibi imkansızlıklar içinde çırpınan ve başarılı olmaya çalışan gençlerin sesinin duyulmasını sağladılar. Üstelik İlçe Milli Eğitim Müdürü Necdet Bozyel, Zeynep ve Sibel'in yalnız olmadığını da söylüyor. Aynı ilçeden 6 tane öğrenci, TEOG sınavında tüm sorulara doğru cevap vermiş ve bunlardan dördü kız öğrenci... Kız çocuklarını okutmak istemeyen, hala neden böyle düşündüğünü bile açıklayamayan anne babalara da bir ders bu. Zeynep, Sibel ve kendileri gibi onlarca genç, bize başarının hem tesadüf olmadığını, hem de ancak çabalanarak elde edileceğini gösterecek.