İMKB 100 kısa vade analizi

Son günlerde başta ABD'deki mali uçurum konusundaki belirsizliklerin piyasalar üzerinde etkili rol oynadığını görmekteyiz.

ABD'de 1 Ocak'ta devreye girecek olan otomatik harcama kesintileri ve vergi artışlarına 2 hafta kala ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner'in vergi artışlarını 1 milyon Dolar ve altında geliri olanlar için iptal edilmesini öngören "B Planı"nı sunması ve ABD Başkanı Obama'nın Cumhuriyetçilerin tavırlarını "anlaşılmaz" olarak nitelendirmesi sonrası dün Dow Jones Endeksi %0,74, S&P 500 Endeksi ise %0,75 değer kaybetti.

Yurt içi piyasaları ele aldığımızda ise; haftanın ilk günlerinde gerçekleşen Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun politika faizini beklentiler dâhilinde 25 baz puanlık indirimle %5,50 seviyesine çekmesinin ve rezerv opsiyon katsayılarını 0,1 puan artırarak bankaların ayırmak zorunda olduğu döviz cinsi zorunlu karşılık oranlarını yükseltmesi sonrası İMKB 100 Endeksinde yıllık zirve seviyesi olan 78,136'dan kısa vadede kar realizasyonlarının etkili olduğunu gördük.

Reklam
Reklam

İMKB 100 Endeksini performans olarak ele aldığımızda 2012 yılının başından itibaren gözlemlediğimiz uzun vadeli yükselen trendini orta ve kısa vadede de etkili bir şekilde sürdürdüğünü söyleyebiliriz. Bu yıl içerisinde %48,44'lük artış sergileyen endeks; içerisinde bulunduğumuz ayda ise %8,75 yükseldi. Son hafta içerisinde ise %0,19'luk düşüş sergilediğini görmekteyiz. Buradan da anlaşılacağı gibi uzun vadeden kısa vadeye doğru yükseliş hareketinde açıkça ivme kaybı yaşanmaktadır.

Kar satışlarının ön plana çıkması durumunda kısa vadede 75,400 desteği ön plana çıkabilir;

İçerisinde bulunduğumuz son hafta içerisinde 76,204 ile 78,136 bandı aralığında yatay bir hareket alanı bulan İMKB 100 Endeksini tekniksel olarak incelediğimizde ise; son aylarda gözlemlediğimiz yükselen trendin dip noktasından aşırı uzaklaştığını söyleyebiliriz. 21 günlük üssel hareketli ortalama ve 2'lik standart sapma kullandığımız bolinger band aralığında tepe oluşumunu gözlemlediğimizi;ve bu bağlamda geri çekilme sinyali veren bolinger bandının orta destek noktasının da 75,400 dolaylarına tekabül ettiğini görmekteyiz. MACD indikatörünün de günlük bazda eğimini aşağı yönlü kırmaya başlaması olası düşüş ihtimalini arttırmaktadır.

Reklam
Reklam

Hareketli ortalamaları ele aldığımızda fiyatların 21 günlük üssel hareketli ortalamadan aşırı yüksekte bulunduğunu; ve hareketli ortalamaların da eğimsel olarak aşağı doğru düzeltme sinyali verdiğini görmekteyiz.


İMKB 100 Endeksi yıllık grafiği

Ozan Batu / İntegral Menkul Değerler Analisti