İMKB Başkanı: Borsa İstanbul’da Yabancıya Hisse Satışı Olabilir

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, yasal düzenlemesi TBMM'de bekleyen Borsa İstanbul AŞ’nin...

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, yasal düzenlemesi TBMM'de bekleyen Borsa İstanbul AŞ’nin hisselerinin bir kısmının yabancıya satışının önünün açık olduğunu söyledi. Turhan, söz konusu tasarının geçici 9. maddesinde, stratejik ortaklıklar çerçevesinde Borsa İstanbul'un kendine ait hisselerini yabancı yatırımcıya satışının yapılabileceğinin yazılı olduğunu belirtti.

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, düzenlediği basın toplantısı ile Meclis'te bekleyen Borsa İstanbul Yasa Tasarısı ile ilgili bilgi verdi. Turhan, tasarı ile İstanbul Altın Borsası (İAB) ile İMKB'nin birleşmesinin öngörüldüğünü, daha sonra bu yapının birleşme için İzmir'de kurulu Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası (VOB) ile masaya oturacağını anlattı. Turhan’ın verdiği bilgiye göre Borsa İstanbul’un hisse dağılımı şöyle olacak: “Hazine yüzde 49, VOB yüzde 5, İMKB üyelerine eşit dağıtılacak şekilde yüzde 4, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşlar Birliği binde 3, Borsa İstanbul AŞ yüzde 41.”

Reklam
Reklam

Turhan bir soru üzerine Borsa İstanbul’un hisselerinin yabancı yatırımcıya satışı ile ilgili, “Yasa tasarısında, ‘sahip olduğu paydan stratejik ortaklık çerçevesinde verebilir, yabancıya da satış olabilir’ diyor.” dedi. Bazı uluslararası kuruluşların ilgisini de doğrulayan Turhan, Türkiye sermaye piyasasının önümüzdeki 10 yıl içinde 2 katı büyüklüğe ulaşacağını belirtti. İMKB Başkanı, Borsa’nın hala 1983’te çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname ile bir kooperatif olarak yönetildiğine dikkat çekerek, tasarının bütçe görüşmelerinden önce Meclis Genel Kurulu’ndan geçmesini beklediklerini kaydetti. Kanun ile sadece İMKB ve İAB’nin birleşmesinin öngörülmediğini, ürün borsaları ve enerji borsası gibi kurumların da etkinleştirilmesi ve derinlik kazandırılmasının amaçlandığını vurguladı.

Borsa’da yaptıkları iyileştirmelerden de bahseden Turhan, sadece personel ile ilgili yaptıkları düzenleme sayesinde yıllık 5 milyon lira tasarruf sağladıklarını kaydetti. Altyapı iyileştirmeleri sayesinde önceden 24 olan saniyede yapılan ücretsiz işlem sayısını 32’ye çıkardıklarını belirterek, ücretli olarak bu rakamın 108’e kadar yükseltilebildiğini kaydetti. İstanbul’u bölgesel merkez haline getirmek için yakın ve çevre ülkelerin borsaları ile işbirliğine gittiklerini, bu çerçevede Singapur ile 1-2 aya ortak bazı adımların atılabileceğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Daha çok şirketin hisselerini İMKB’de işlem görmesi için çalışmalara devam ettiklerini aktaran İbrahim Turhan, “İSO 1000 içinde olup işlem görmeyen şirketleri ziyaret ettik, toplam 57 şirketi ziyaret ettik. Yarısından fazlası halka arzı gündemlerine aldı. Hedefimiz bütün şirketleri ziyaret etmek. Ziyaretlerimizde şirketlerin halka açılmayı içselleştirdiklerini görüyoruz. Sadece doğru bir konjonktür bekliyorlar. OSB, birlikleri de çalışmalara ortak etmeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Turhan, değişiklikten sonra 1. ve 2. Ulusal Pazar’ın birleşeceğini ve tek bir ulusal pazar olacağını söyledi. Ataşehir’e taşınmayı düşünmediklerini, konumları gereği Hazine’ye nakit aktaramadıklarını bu yüzden yapılan bir düzenleme ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)’na okul yaptırdıklarını aktaran İMKB Başkanı, “1milyar dolar kaynak aktardık Milli Eğitime, 400’den fazla okul yaptırdık.” bilgisini verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: