İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı İbrahim Turhan, firmaların paylarını halka açmada gönüllü davranmadığından yakındı. Bu anlayışın yanlışlığını vurgulayan Turhan, halka açılan firmaların ilave sermaye elde etme imkanı bulunduğunun altını çizdi.
İMKB organizasyonu ve Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB)-Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)-Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD)’nin ortak katılımı ile tertip edilen ‘Halka Arz Seferberliği Turizm Sektörü Bilgilendirme Toplantısı’ yapıldı.
Toplantıda turizm sektörü temsilcilerine seslenen İMKB Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye’nin yakın vadede önemli oranda büyüyeceğini belirtirken, "Bu büyüme yatırıma bağlı. Bu yatırımları yapmak için gerekli olan finansmanı şirketlerin kaynaklarından artırarak, karlarını bu tarafa yönlendirerek aşmaları mümkün değil.'' dedi.
Turizm yatırımlarının bankalar kanalı ile finanse edildiğini aktaran İbrahim Turhan, “Bankalar emanet para ile çalışırlar. Bunalım dönemlerinde likidite aşırı duyarlılık ortaya koyar. Halbuki sermaye piyasaları ile temin edilen finansmanda bunlar söz konusu değil. Aile şirketi olmaları ve halka arzla ilgili gerekli bilgilerinin olmaması nedeniyle firmalarımı paylarını halka arz etmekte gönüllü davranmıyor. Temelinde halka açık bir şirketin her zaman ilave sermaye imkanı var. Halka açık şirketlerde her türlü bilgi bütün şeffaflığıyla sunulur.'' ifadelerini kullandı.
Halka arz adına tüm sektörlerle diyaloga girdiklerini anlatan Turhan, burada turizmin de önemle eğildikleri alanlardan olduğuna temas etti.
İMKB Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Yılmaz da konuşmasında, turizmin Türkiye'nin en önemli sektörlerinden biri olduğunu, Gayri Safi Milli Hasıla içinde yüzde 3 payı bulunduğunu bildirdi. Türkiye'nin turizm gelirinde ilk 10’a giremediğinden dert yanan Yılmaz, "Bunun pek çok nedeni var. Ama en önemli nedeni gelir-maliyet dengesi. Bunun turizm şirketleri tarafından da temini gerekiyor. Sektör yoğun bir yatırım yapıyor. Bunun için de finansman gerekiyor. Bu da daha çok bankalar tarafından karşılanıyor. Bunun yanında sermaye piyasası, turizm sektörü için yeni sermaye yaratıyor." şeklinde konuştu.
Şirketlerin kredi kullanarak elde ettikleri finansmanı halka açılarak karşılayabileceğini savunan Yılmaz, şöyle devam etti:
''Halka arz nedir? Kendi şirketinizin hisselerini halka satarak orada topladığınız kaynağı kendi yatırımlarınızda kullanmanızdır. Bu kaynak, bankacılık ile karşılaştırıldığında daha az maliyetli bir kaynaktır. Yani daha ucuza bir maliyetle, geri ödemesiz, daha uzun süreli bir kaynak elde etmiş oluyorsunuz. Turizm sektörü için bu önemli, çünkü 2008'den buyana dünya ekonomisinde bir daralma yaşanıyor. Ancak bu daralma turizm sektöründe görülmüyor. Sektör küçülmüyor, büyüyor ve büyümeye de devam edecek.
Turizmde bizim rakibimiz olan Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi bazı ülkeler krizden kurtulmak için turizmde fiyatları aşağı çekiyor. Dolayısıyla Türk turizminin de belli bir oranda fiyatları aşağı çekmesi gerekecek. İşte turizm şirketlerinin borsadan elde edecekleri kaynaklarla maliyetlerini aşağı çekmeleri kendileri yararlı olacak.''
İMKB'de 406 şirketin işlem gördüğünü, bunların 13’ünün turizm sektöründe faaliyet yürüttüğünü duyuran Yılmaz, bu adedi artırma adına gerekeni yapacaklarını sözlerine ekledi.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy da ''Halka arz bizim işimize gelir mi? Gelir. Halka arz konusunda sektör başkanı olarak yanlış yaptık kanaatindeyim, hep çekindik, korktuk. Banka kredisi kullanmaktansa halka arzı tercih etmeliyiz.'' dedi.
Toplantıya TUROB Başkanı Timur Bayındır ve TYD Başkanı Yardımcısı İsmail Işık da katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz