İMKB'ye haftalık bakış

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), Avrupa Birliği liderler zirvesine odaklandı.

Haftanın ilk günlerinde AB zirvesine yönelik endişelerle hareket eden İMKB, genişleme konusunun gündemden kaldırılması ve metinde 17 Aralık kararlarına yer verileceğinin açıklanması ile alım ağırlıklı seyre girdi. IMF ile görüşmelerin tamamlanması ve gerekli politika adımları üzerinde mutabakat sağlanması da İMKB'nin yükseliş hareketinde etkili olurken, hükümetin reformlar konusunda kararlı olduğunu ifade etmesi de piyasa tarafından olumlu yönde algılandı.

Reklam
Reklam

ABD'de açıklanan ekonomik verileri, euro-dolar paritesini ve yurtdışı borsalardaki seyri de takip eden İMKB 100 Endeksi, son gün yaşanan realizasyonla birlikte haftalık bazda yüzde 3.13 oranında yükseliş kaydederek 26529 puandan kapandı. Bileşik Endeks geçen haftaya göre 804 puan değer kazandı.

En düşük 25522 puanı gören endeks, hafta içinde 26755 puana yükselerek hem haftanın hem de Haziran ayının en yüksek seviyesini görmüş oldu. Bileşik Endeks, 2005 yılında en yüksek 28409 puanı görmüştü.

Mali Endeks haftalık bazda yüzde 3.14 oranında yükselirken, Sanayi Endeksi yüzde 3.52, Hizmet Endeksi ise binde 67 oranında değer kazandı.

Geçen haftaya göre en çok değer kazanan sektörler Savunma, Teknoloji, Bilişim, Kağıt ve Yatırım Ortaklığı olurken, düşüş kaydeden endeksler Finansal Kiralama ve Ticaret oldu.

Gelecek hafta AB liderler zirvesinden çıkacak kararların etkili olacağı İMKB'de, 29 Haziran'da gerçekleştirilecek ve 30 Haziran'da sonuçları açıklanacak ABD Merkez Bankası faiz toplantısına yönelik beklentilerin de etkili olmaya başlaması bekleniyor. Başta ABD verileri olmak üzere yurtdışı piyasalardaki gelişmeleri izlemeyi sürdürecek İMKB'de Avrupa Birliği süreci ile özelleştirmeye yönelik gelişmeler yakından takip edilecek.

Reklam
Reklam