İMO: “Üçüncü boğaz köprüsü cinayet”

İnşaat Mühendisleri Odası(İMO), Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde üçüncü köprü için “cinayet” dediğini anımsattı.

ANKARA (ANKA)- İnşaat Mühendisleri Odası(İMO), Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde üçüncü köprü için “cinayet” dediğini anımsatarak, Erdoğan’ın üçüncü köprüye için onay vererek “üçüncü cinayetin” ortağı olduğunu savundu.

İMO’dan yapılan yazılı açıklamada, üçüncü köprünün, kent trafiğini rahatlatmayacağını, aksine trafik yükünü çoğaltarak, yeni bir köprü yapımını tetikleyeceği ifade edildi.

Açıklamada, “Üçüncü köprü kentin kuzey bölgelerindeki ormanlık alanların yok olmasına yol açacak, su havzalarını tahrip edecektir. Yeni köprü, sağlıksız ve kaçak yapılaşmayı tetikleyecek, yeni Sultanbeyliler oluşacaktır. Kamuoyundan sır gibi saklanan köprü güzergâhı içinde yer alan bölgelerde daha önce büyük arsa alımları yapıldığı kamuoyuna yansımıştır ki bu, kentsel değerlerin yandaşlara peşkeş çekilmesini ifade etmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası ismini üçüncü köprüye karşı çıkanlar listesine yazdırmak istemektedir. Çünkü dördüncü köprü kaçınılmaz olduğunda, bu cinayete ortak olanları İstanbul affetmeyecektir” denildi.

Reklam
Reklam

-HANGİ ERDOĞAN?-

Başbakan Erdoğan’ın 27 Nisan 1995’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde üçüncü köprü için “cinayet” dediği anımsatıldı ve şöyle denildi:

“Dün böyle düşünen Başbakan bugün “İstanbul için ölümcül sonuçlar” doğuracak adımı atmakta, cinayete birinci derecede ortak olmakta sakınca görmüyor. Hatta üçünü köprü yeniden gündeme getirildiği günlerde; 2006’nın Aralık ayında Marmaray Projesi temel atma töreni sırasında yaptığı konuşmada “Bu ülkede boğaz köprüsü yapılacağı zaman ne gürültüler koparıldığını hatırlayınız. Bugün bile hala üçüncü köprü yapılmasına karşı çıkanlar var. Bu zihniyetler maalesef hala aramızdalar” diyerek, birinci ve ikinci boğaz köprüsüne karşı çıkanları hedef tahtasına oturtuyordu. Hangi Erdoğan doğru söylüyor; hangi Erdoğan’ın kent içi ulaşımla ilgili yaklaşımı doğru? Kamuoyu hangi Erdoğan’a inanacak? Yoksa, “dün dündür, bugün bugündür” sözü, başbakanlar için muteber olmaya devam mı edecek?”

-İMO’NUN ÖNERİLERİ-

Açıklamada, İMO’nun ilk iki köprüye neden karşı çıktıysa üçüncüsüne de aynı gerekçelerle karşı çıktığı belirtildi. Açıklamada, Çünkü boğaza köprü yapmanın Başbakan Erdoğan’ın dediği gibi “cinayet” işlemek olduğunu düşünmektedir. İMO köprülere karşı çıkmakla kalmamakta, İstanbul trafiği için çözüm önermektedir” denildi. Açıklamada, İMO’nun önerileri de şöyle sıralandı:

Reklam
Reklam

“Buna göre, İstanbul’da ulaştırma yatırımları mutlaka plana dayalı olarak yapılmalıdır. Ulaştırma yatırımları toplu taşımaya yönelik olmalıdır. Mevcut toplu taşıma sistemleri olan deniz taşımacılığı, raylı sistem taşımacılığı ve otobüs taşımacılığı geliştirilmeli, aralarındaki aktarma ve eşgüdüm olanakları iyileştirilmelidir. Deniz ulaşımının kullanımını arttırmaya yönelik çözümler ivedilikle uygulamaya geçirilmelidir. Yol kapasitelerini arttırıcı trafik mühendisliği önlemleri alınmalıdır. İstanbul’da yeni kavşak, köprü ve yol genişletme çalışmalarından (çok zorunlu değilse) kesinlikle vazgeçilmeli, buralara akıtılan kaynaklar metro yapımı için kullanılmalıdır. İstanbul’da yoğunluk artırıcı yapılaşmalara kesinlikle olanak sağlanmamalıdır.”