İmplant öncesi diş eti tedavisi şart

İmplant yaptırmadan önce diş eti tedavisi yaptırmak gerekiyor.

Gelişen teknoloji ile birlikte tekli, çoklu diş kayıplarında ya da tam dişsizlik durumunda eksik dişlere uygulanan implantlar günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerindendir. Doğal dişleri aratmayan görünümüyle fark yaratan implantlar, hem doku dostudur hem de oldukça dayanıklıdırlar. Ancak yine de implant uygulamasında başarılı bir sonuç elde etmek için tedavi öncesinde ağızda bir ön hazırlık yapılması gerekiyor. Ağızda her kaybedilen dişin bir sebebi vardır. Diş kaybına neden olan etkenler ağızdan uzaklaştırılmadan implant uygulaması yapıldığında implantların etrafında sorunlar başlar.

Reklam
Reklam

Ağız içindeki mikroorganizmalar implantlar için tehlikeli
Yapılan araştırmalara göre implant çevresinde dişeti hastalığının oluşma aşaması ile normal dişin çevresinde oluşan dişeti hastalığının aşamalarının aynı olduğu gözlemlenmiştir. Yani ağızda oluşan bakteriler nasıl ki dişlerin etrafında dişeti hastalıklarına neden oluyorsa, bu bakteriler dental implantların etrafında da hastalık oluşmasına neden olabiliyorlar. Bu nedenle implant tedavisi öncesinde hekim tarafından yapılan muayenede ağız bulgularının değerlendirilmesi gerekir.

Dişlerde sallanma, ödem, plaka ya da taş birikiminin olup olmadığı kontrol edilmelidir. Fırçalama sırasında dişetlerinde görülen kanama periodontal hastalığın en önemli bulgusudur ve tedavi edilmez ise implant bölgesinde enfekte olabilir. Bu bulgulardan bir tanesinin bile tespit edilmesi bir sorun olduğunun göstergesidir. Ağız içinde mikroorganizmalar en çok dil sırtı, dişeti cepleri ve dişetlerinin etrafında konaklarlar. Başarılı bir implant tedavisi için uygulama öncesinde bu alanlardaki mikroorganizmaların mutlaka temizlemesi gerekir.

Reklam
Reklam

Sağlıksız bir ağızda implantların durmasını sağlayan kemik dokusu ile onu korumaya çalışan dişeti dokusu bakterilerle karşı karşıya kaldıklarında mücadele edemeyebilirler. İmplantlar her ne kadar titanyum yapısı gereği çok dayanıklı da olsalar bakteriler karşısında kırılıp, çürüyebilir ya da paslanabilirler. Dolayısıyla implant tedavisine başlamadan önce hastanın geçmişinde dişeti hastalığı varsa tespiti ve tedavisi şarttır. Tedavi sonrasında hekimin belirlediği periyot ta kontrollerin yapılması implantların sağlıkla ağızda kalmalarını sağlar.

İmplantların temizliği önemli
İmplantlar ağız içindeki yabancı cisimler oldukları için temizliğine oldukça önem vermek gerekiyor. İmplant tedavisinin başarılı olması için en önemli faktör ağız bakımına önem vermektir. Yetersiz ağız temizliğine bağlı iltihaplanmalar ve erken dönem sırasında sigara kullanmak enfeksiyon riskini arttırmaktadır. Gerekli ağız bakımı yapıldığı takdirde hasta implantları bir ömür kullanabilir.