İnanılmaz bir başarı öyküsü!

"Bundan size hayır gelmez, bu okuyamaz" diyerek okula alınmak istenmedi ama...

Adana'da dünyaya geldiğinde doktorların aileye "Bundan size hayır gelmez" dediği, okul çağına geldiğinde öğretmenler tarafından "Bu okuyamaz" diyerek okula alınmak istenmeyen Down Sendromlu genç kız herkese inat üniversiteyi bitirerek, tez hazırlayıp, cilt bakım üzerine, hem ustalık hem de usta öğreticilik belgesi aldı.

Birbirini severek bundan 25 yıl önce evlenen İsmail (59), Serpil Kara (56) çiftinin bu evlilikten 2 tane çocuğu dünyaya geldi. Öğretmen olan çiftin çocuklarından ikincisi Ayşegül Kara (22) "Down sendromlu" olarak dünyaya geldi. Aile kızlarını 2.5 yaşına kadar hastane hastane gezdirerek derman aradı ancak doğuştan gelen bir rahatsızlık olduğu için çare bulamadı.

Reklam
Reklam

Doktorların "Bundan size hayır gelmez" demesine rağmen anne ve baba kızlarına bir zihinsel engelli muamelesi yapmayarak 2.5 yaşından itibaren özel eğitim merkezlerine götürdü. Merkezden geldiğinde ise evde anne ve baba kızlarıyla hep ilgilendi. Ayşegül'ün normal insan gibi toplumun içinde büyümesi için büyük mücadele veren aile kızları okul çağına geldiğinde ilköğretime kaydettirmek istedi.

Ancak anne ve baba öğretmen olmasına rağmen öğretmen arkadaşları kızları zihinsel engelli olduğu için okula almak istemedi. Ama anne ve baba yılmayarak milli eğitimden rapor alıp kızlarını ilköğretimde karma sınıfa kayıt yaptırdı. Ayşegül, 8 yılda normal insanlar gibi 3.30 diploma notuyla ilköğretimi bitirdi. Aile kızlarının sadece ilköğretim değil lise eğitimin de almasını istiyordu bunun içinde büyük bir mücadele verildi. Liseye kayıt yaptırmaya gidildiğinde ise anne ve baba "Bu zihinsel engelli kız okuyamaz, yapamaz" tepkisiyle karşılaştı ancak aile öğretmenleri ikna ederek kızlarını İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesi Kuaförlük Bölümü'ne kayıt yaptırdı.

Reklam
Reklam

Lise birde zorlanan Ayşegül kısa sürede uyum sağlayarak liseyi de 3.30 diploma notuyla bitirerek Çukurova Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Cilt Bakım ve Güzellik Bölümü'ne dikey geçiş yaptı. Ancak öğretmenler Ayşegül'ü karşılarında görünce engelli olduğu için yine okula almak istemedi ama öğretmen olan anne baba ısrar ederek kızlarını okula kayıt yaptırarak 2 yılda mezun olmasını sağladı. Ayşegül normal bir insan gibi 2 yılda mezun olurken cilt ve deri hastalıkları üzerine tez bile hazırladı. Üniversiteyi bitirmekle yetinmeyen Ayşegül, mezun olduktan sonra Çıraklık Eğitim Merkezi'nden ustalık ve usta öğreticilik belgesi aldı. Bunlarla da yetinmeyen Ayşegül bilgisayar kursuna ve NLP kursuna giderek buralardan da belge aldı. Zihinsel engelli olmasına rağmen üniversiteyi bile bitiren, çok sayıda belge alan Ayşegül, iş başvurusuna gittiği zaman yine "sen yapamazsın" muamelesiyle karşılaştığı için çok üzülüyor. Onun tek isteği şimdi bir iş bulup çalışmak.

"KIZIMI SEVGİYLE YETİŞTİRDİĞİM BAŞARILI OLDU"

Reklam
Reklam

Anne Serpil Kara, ilk başta onu kabul etmeyen öğretmenlerin daha sonra ona sadece sevgiyle yardımcı olduğunu belirterek, "Ödevleri bütün öğrencilerden farklı değildi ama ben ona yardım ettim sürekli. İlköğretimi başarıyla bitirdi. Çünkü ben ona bu hayata atılacak ve başaracaksın demiştim. Öğretmenlerinden hiç yardım almadık. İlköğretimi not ortalaması 3.30 ile bitirdi. Sonra liseye gönderecektik meslek lisesini seçtik. Burada da becerebileceği bir meslek olsun diye kuaförlük bölümünü seçtik. Ancak liseden bu çocuk burada yapamaz diye bir tepki geldi. Ama bizim ısrarlarımızla Ayşegül liseye başladı ve ilk yıl 2 dersten kaldı ancak sınava girerek onları da verdi. Ondan sonra direkt üniversiteye dikey geçiş yaptı. Üniversitede de ilk etapta yapamaz diye tepkiler aldı. Azmettik zaman zamanda tartıştık ama sonunda kabul ettiler" dedi.

Kızı dünyaya geldiğinden itibaren engelli olduğu için herkes tarafından dışladığını hatta doğduğunda doktorların "bu size çok çektirecek" dediğini hatırlatan Kara, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Hatta bir doktor 'bu sizin hem canınızı hem de malınızı alacak' diyerek beni çok üzmüştü. 'Bundan sana hayır yok' bile demişlerdi. Ama ben hayır dedim ve kızımı hayata hazırladım. Türkiye'de down sendromu olan 5 çocuk okudu. Onlardan biri de benim kızım. Ben bu engelleri kızımı engelli görmeyerek aştım. Kızımı her zaman normal çocuk gibi görüp yaşamaya hakkı var diye düşündüm. Ben arkadaşlarıma kızım varsa ben varım dedim. Ve bunu eşimle, komşularımla, arkadaşlarımla yaptım. Ayşegül çok sevimliydi, herkes sevdiği için kızım buraya geldi."

Baba İsmail Kara'da zorlukları aşarak kızını üniversite mezunu yaptıklarını söyleyerek, "Çoğumuzdan utanmadık dışlamadık, sevdik el ve gönül birliği ile üniversiteyi bitirmesini sağladık. Zihinsel engelliler çabuk unutup, çok heyecanlanıyorlar. Kızımın buraya kadar gelmesi büyük başarı onunla gurur duyuyorum" diye konuştu.

"HERKES BAŞARAMAZ DEDİ AMA BEN BAŞARDIM"

Ayşegül Kara, zihinsel engelli olduğu için her gittiği yerde zorluklarla karşılaştığını ancak annesi ve babasının yardımıyla zorlukları aştığını anlatarak, "Ayşegül yapamaz okuyamaz dediler. Hocalarımdan tepki aldım. Sınava girdiğim halde hocalarım yapamaz dediler. Ama ben her şeyi başardım okulu hakkımla bitirdim. Üniversitede ayın sorunla karşılaştım ama o sorunlarında üstesinden geldim" dedi.

Reklam
Reklam

Üniversiteyi bitirdikten sonra ustalık ve usta öğreticilik belgesi dahi aldığına ancak iş başvurusuna gittiği zaman zihinsel engelli olduğu için iş verilmediğinin altını çizen Kara, "Ben üniversiteyi bile bitirdim. Artık bu kadar mücadelemin sonucunu almak istiyorum. Benim derdim iş bulup para kazanmak değil. Bir engellinin neler yapabileceğini göstermek. Ama her gittim iş kapısı yüzüme kapanıyor. Vali baba bana iş konusunda yardımcı olur musunuz?"
Cilt Bakım ve Güzellik Bölümü'nden mezun olan Kara, bu konuda normal insanlar kadar yetenekli olduğunu annesine makyaj yaparak gösterdi.

İHA

Anahtar Kelimeler: