İnanılmaz sahtecilik yöntemleri

İSTANBUL (İHA) - İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, İstanbul'da yüklü miktarda sahte para basan bir şebeke ile internet üzerinden dolandırıcılık yapan bir şebekenin çökertildiğini açıkladı.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde açıklama yapan Cerrah, Mali Şube Müdürlüğü'nün gerçekleştirdiği son operasyonlarla ilgili bilgiler verdi. İlk operasyonun, sahte para basan bir şebekeye yönelik düzenlendiğini belirten Cerrah, "Düzenlenen operasyonda 18 trilyon lira değerinde basılmış 100 YTL, sahte 50 YTL'ler ve ABD dolarları olmak üzere toplam 35 trilyon lira tutarında sahte para ele geçirildi. Konuyla ilgili gözaltına alınan 11 kişi adliyeye sevk edildi. Büyük ihtimal piyasada dolaşan sahte paralar var" dedi. Cerrah, ikinci operasyonun da internet üzerinden dolandırıcılık yapan bir şebekeye yönelik gerçekleştirildiğini ifade etti. Çeşitli bankalardan, şirketlerin haberi olmadan para çeken 10 kişilik bir çete ele geçirildiğini belirten Cerrah, "Bunlar banka müşterilerine ait hesaplara girerek buralardan paraları çekip, diğer şahıslarla müşterek bu paraların başka hesaplara aktarılmasını sağlıyor. Bununla ilgili İstanbul'da 8 , Eskişehir'de 2 kişi yakalandı. Şahıslar adliyeye sevk edildi" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, elindeki bir kağıt üzerinde, şebekenin nasıl çalıştığını en ince ayrıntısına kadar anlatarak, "İki hacker şifreleri kırıyor ve bankaların hesaplarına rahatça giriyorlar. X firma mal alacakmış gibi mal almak üzere internet üzerinden mail gönderiyorlar. X firma, alınacak olan malzemelerin fiyatlarıyla ilgili tekrar geri dönüşüm yaptığı zaman, hackerler geri dönüşüm esnasında şirkete casus virüs gönderiyor. Bu virüs, şirketin hesaplarının arasına iriyor. Tespit edilmesinin imkanı yok. Hackerler şirketlerle ilgili tüm bilgileri casus virüs sayesinde öğreniyor. Bu bilgiler neticesinde şirkette ne kadar para varsa hackerler organizatöre bildiriyor. Organizatörler de, sahte kimliklerle çeşitli bankalara hesap açtırıyorlar. Hesaplara hackerler tarafından şirketlerden para aktarılıyor" şeklinde konuştu.

Yüklü miktardaki para için banka müdürü veya vezne görevlisinin, şirketin muhasebesini arayarak durumu bildirdiğine dikkat çeken Cerrah, dolandırıcıların bu konuya da çözüm bulduğunu söyledi. Cerrah, "Muhasebecilerin telefonlarını da kendilerine yönlendiriyorlar. Banka müdürü aradığında, maalesef hackerle görüşüyor. Bu şekilde parayı çekiyorlar ve dolandırıyorlar. Türkiye'de bu konuda uzmanlar. İlk defa uzman hackerlerin yakalanması İstanbul Mali Şube Müdürlüğü kanalıyla yapılmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bu tür dolandırıcılık olaylarının önüne geçilebileceğine dikkat çeken Cerrah, "Kişisel bilgisayar kullanıcıları, bilgisayarların güvenliğini sağlamak amacıyla mutlaka güvenlik duvarı kullanmalı. İnternet bankacılığı kullanıcıları şifrelerini kimseyle paylaşmamalı.
Büyük ödemeler kurallı olmalı" ifadelerini kullandı.