İnanmak zor gelse de gelecekte bunları yiyeceğiz!

Bilim insanları ve fütüristler, aşırı nüfus ve sınırlı kaynak sorunlarıyla, her gün yediğimiz şeyleri yeniden düşünmemiz gerektiğini ısrarla vurguluyorlar. Gıda endüstrisindeki araştırmalar ve teknolojinin hızlı gelişimi, gelecekte tabaklarımıza ne koyacağımız konusunda yeni bakış açıları sunuyor. Gelecekte yiyeceğimiz yiyecekler hakkında bazı fikirleri bir araya getirdik.

Böcek

BM Gıda ve Tarım Örgütü'ndeki ayrıntılı raporda, böcekler halihazırda en az 2 milyar kişi tarafından tüketiliyor. Araştırmacılar, ''Bazı insanlar böcekleri yeme düşüncesini hoş karşılamıyor ancak yağ, protein, vitamin, lif ve mineral içeriği yüksek'' diye konuşuyorlar.

Sıradışı bir besin kaynağı

Neredeyse tüm kafayı kaplayan bu sıradışı giysi aslında bir besin kaynağı. Michael Burton ve Michiko Nitta tarafından tasarlanan Algaculture Symbiosis solunum yollarıyla verilen karbondioksiti kullanarak tüplerin içinde bulunan yosunun büyümesini sağlıyor. Yosunun gelişmesini sağlayan güneş ışığı içinse herhangi bir pencerenin yanına oturmanız yeterli.

Reklam
Reklam

Sanatçılar Michael Burton ve Michiko Nitta tarafından hazırlanan bir simbiyoz giysi, gelecekte insanlara sürekli besin sağlayan bir donanım olabilir. Geçtiğimiz senelerde bir operada tanıtılan giysi, bir opera sanatçısı tarafından konser boyunca giyildi. Konser sonunda yosunun büyüdüğü gözlemlendi.

Yosun tüketmek ilk başta kulağa pek hoş gelmese de aslında yediğimiz bir çok besinde yosunun türevleri bulunuyor. Buna en çarpıcı örnekler dondurma, mayonuz ve suşi. Algaculture Symbiosis belki de gelecekte insanların en önemli besin kaynağı olabilir. Akla gelen soru, insanların fotosentez yaparak yaşama alternatifine nasıl yaklaşacağı.

Laboratuarda yetiştirilen et

Laboratuarda et üretmek, çevreyle mücadele etmenin bir yoludur: sera gazı emisyonları, aşırı avlanma ve hayvan refahı endişeleri. Memphis Etler adındaki bir şirket, hayvanlardan alınan kök hücreleri kullanarak laboratuvarda büyütülmüş köfte üretiyor. 450 gr et için biçilen fiyat 2.400 dolar.

Kendiliğinden çürüyen gıda paketleri

Ambalajların doğadan yok olması birkaç yılı alabiliyor. İsveç merkezli Tomorrow Machine adlı şirket, “Gözle görülemez, zihnin dışında” mottosuyla ve “çöp gerçekten kaybolsa harika olmaz mıydı?” fikriyle hareket eden imkânsız bir rüya gibi gözüken bu fikri hayata geçirme yolunda ilerliyor. İsveç tasarım stüdyosu Tomorrow Machine, yağ ve sos gibi sıvıları tutmak için tasarlanmış karamelize şekerden yapılmış yumurta benzeri bir ‘pod’ geliştirdi. Bu kap boşaldığında suda eriyebiliyor.

Reklam
Reklam

Tomorrow Machine’in bir başka yenilikçi konsepti, doğal ve %100 biyolojik olarak parçalanabilir balmumu ile yapılan bu tür paketleme, pirinç ve diğer tahılların için kullanılabiliyor. Fakat koruyucu katmanı bir meyve gibi soyarak ürüne erişmenin mümkün olduğu bu metot, arı nüfusunun geleceğini tehlikeye attığı için yakın gelecekte genel bir paketleme çözümü haline gelecek gibi görünmüyor.

“Aktif ambalajlama” olarak da bilinen bu teknoloji, tüketicilerin yiyeceğinin daha iyi tanımasına da yardımcı olmak için tasarlanıyor. Bu tuhaf görünüşlü paketler iştah açıcı görünmüyor ancak yenilebilir ambalajlı gıda devriminin başlangıcını işaret ediyor. Bu özel yenilik, muhtemelen gıda ambalajı manzarası üzerinde yeni bir adım atılmasını öngörmüyor belki ama her şeyin mükemmel seviyede yenilebilir ve % 100 biyolojik olarak parçalanabilir olduğu daha sağlıklı bir gelecek için oldukça önemli bir adım olduğu kesin.

Yenilebilir su

Önümüzdeki dönemde su içme deneyimimiz kökünden değişebilir. Zira yeni bir teknoloji sayesinde pet şişelere gerek kalmayacak. 'Skipping Rocks Labs' isimli bir üretici, pet şişelere gerek kalmadan suyu paketlemeye imkan veren teknolojisi ile gündemde. Pet şişelerin sonunu getirebilecek olan Ohoo adı verilen bir yenilikle pet şişe kullanmadan küre halindeki cisimlerden su içilebilecek. Çalışmalarına 2014 yılında start verilen Ohoo deniz yosunlarını esas alan bu teknoloji, söz konusu buz topu kalsiyum klorid ve kahverengi alglerin özütünden oluşuyor. Buz eridikçe, küreyi oluşturan ince zar bozulmadan jelatin formunda kalarak suyu saklıyor. İçilebilir bu su küreleri seri üretime geçirilebilirse pet şişelerin kullanımı da son bulabilir.

Reklam
Reklam

Laboratuvarda ortamında üretilmiş balık

Sadece eti değil balığın da laboratuarda üretilebileceğine tanık olabiliriz. Kaliforniya merkezli bir bioteknoloji şirketi Finless Foods, aşırı ve düzensiz bir şekilde avladığımız için neslini yavaş yavaş tükettiğimiz balıkları gelecekte de yiyebilmemiz adına farklı bir çözüm ile geliyor: Laboratuvarda üretilmiş balıklar. Hücresel tarım teknolojileri yardımıyla, yani doğal balık hücrelerini, mayalanmaya uygun bir ortam yaratarak çoğaltarak sürdürülebilir bir biçimde deniz ürünleri üretmeyi planlıyorlar.

Web sitelerinde yer alan bilgilere göre Finless ekibi üretim yapacağı ilk balığı en fazla talebin olduğu istavrit olarak belirlemiş. Doğada bulunan istavritin hücrelerinden örnek olarak laboratuvarda istavrit üretmeye başlayacaklar. Teorilerine göre, küçük miktarlarda alınan hücrelerden tonlarca istavrit üretilebiliyor. Birkaç ay sürmesi planlanan yeniden üretim projesinde balıklar sadece fileto şeklinde üretilecek. Yani alışkın olduğumuz şekilde balığın başı ve kuyruğu olmayacak.

Reklam
Reklam

Sağlıklı yiyecek

Çoğu kez yediğimiz şeyin tam olarak farkında değiliz. TellSpec gıda tarayıcısı müşterilere tabaklarındaki yiyeceklerin içeriğini göstererek bu sorunu çözüyor. Cihazı sadece bir yiyecek maddesine yönlendiriyorsunuz ve cihaz sizi kimyasal maddeler ve allerjenler konusunda uyarıyor ve vitamin alımını izlemenize yardımcı oluyor. Bu tarayıcı başarılı olursa gelecekte daha fazla insan için kullanılabilir hale gelecektir.

DNA'ya dayalı diyet

DNA dizilemesi evde yapılması daha ucuza ve mümkün olursa, hangi gıdanın daha verimli olabildiğini bilmek, daha iyi uyumanızı, daha sağlıklı olmanızı ve hangi gıdadan hangi yiyeceklerden kaçınacağını bilen bir uygulama kullanabilirsiniz. Herkes genetik olarak farklı olduğundan, hepimiz için uygun tek bir diyet yoktur. Orada zaten böyle bir diyet oluşturma konusunda uzmanlaşmış şirketler var.

Bonus: çiğnenebilir kahve küpleri

Halihazırda piyasada bulunan bir ürün. Girişimciler bu kahve küplerinin bilişsel performansı desteklediğini iddia ediyor. Kahvenizi cebinizde taşımak iste miydiniz?

Reklam
Reklam

Bu ürünleri yakın gelecekte kullanabieceğinizi düşünüyor musunuz?