İnanmasanız bile hayatınıza etki eden yaşama dair 12 yasa

Özellikle diğër insanlarla ve toplumlarla olan iletişiminizle ilgili bu yasaları öğrendikten sonra hayatınızı bi gözden geçirin. Doğru olduklarını göreceksiniz.

Isaac Newton’un üçüncü yasasına göre “Her etki için ona eşit ve zıt yönlü bir tepki vardır: veya iki cismin birbirine uyguladıkları karşılıklı etkiler eşit ve karşıt taraflara yönelimlidirler.” Fakat bu sadece fizik kanunu değil. Yaşamımızda da çoğu zaman eylemlerimiz ve hem kendi hayatımıza hem de başkalarının hayatlarına etkilerimize eşit ve zıt yönlü bir tepki alıyoruz. Aslında bu 12 yasanın tümünün özünde ‘ne ekersen onu biçersin’ ilkesi olduğu söylenebilir.

Bu temelden yola çıkarak yaşamımıza etki eden bu 12 yasanın farkında yaşamamız bizi daha mutlu kılabilir ve özgüvenimizi arttırabilir.

Reklam
Reklam

1. Sebep-sonuç yasası

Bir sorunu öfke ve şiddetle çözmeye çalışmak aynı derecede öfke ve şiddete neden olur. Eğer başka insanların bize saygı duymasını ve bizi sevmesini istiyorsak önce biz onlara saygı duymalı ve onları sevmeliyiz.

2. Üretme yasası

Yaşadığımız kültür bireyi tükettiği üzerinden tanımlıyor. Gerçekten özgür hissetmek için tüketmek değil üretmek gerekir. Üreten insan yaşadığı topluma da ilham verir ve onun dönüşümüne destek olur.

3. Kendini bırakma yasası

Bazı şeylerin kontrolümüz dışında olduğunu kabullenirsek bu tarz olaylardan olumsuz etkilenme ihtimalimiz azalır.

4. Gelişim yasası

Dünyadaki kısıtlı süremizde kendi gelişimimize odaklandığımız, başkalarının hayatlarını ya da materyal değerleri takıntı haline getirmediğimiz sürece iç huzur ve mutluluğu bulabiliriz.

5. Sorumluluk yasası

Şikayet ettiğimiz konularda önce kendi sorumluluğumuzu kabullenirsek, bizi rahatsız eden sorunu çözmemiz kolaylaşır.

6. İlişki yasası

En ufak detayın bile büyük resme etkisi vardır. Her eylemimiz, ne kadar ufak da olsa, hayatta hedeflediğimiz noktaya gelmemizde ya da gelememizde etkilidir.

Reklam
Reklam

7. Odaklanma yasası

Birden fazla şeye aynı anda odaklanamazsınız. Eğer odağınızın şaşmasını istemiyor ve sorunlarınıza kalıcı çözümler üretmek istiyorsanız öfke ve açgözlülük gibi duyguları bir kenara bırakmalısınız.

8. Kabullenme yasası

Doğru olduğuna inandığımız şeyleri ıspatlıyamıyorsak bilgi değil fikir sahibiyizdir. Bilgiyle desteklenmeyen fikrin yayılması ise cehaletin yayılması demektir.

9. Şimdi ve burada yasası

Geçmiş pişmanlıklarımız ve gelecek kaygısı şu anın değerini anlamamızı zorlaştırır. Oysa ki şimdiki zaman geçmiş hatalarımızı düzeltmek ve daha iyi bir gelecek için sahip olduğumuz tek şeydir.

10. Değişim yasası

Eğer geçmişten doğru dersleri çıkarırsanız tarih tekerrür etmez.

11. Sabır ve ödül yasası

Kestirme yollarla ve kurnazlıkla elde edilen başarılar uzun vadede hem size hem de çevrenizdekilere zarar verir.

12. Anlam ve ilham yasası

Hayatımıza anlam katan şeyler sahip olduklarımız ve kazandıklarımız değil vazgeçtiğimiz ve uğrunda vazgeçtiğimiz şeylerdir.

Kaynak: brightside.me