İnce bağırsak düğümlenmesi nedenleri

· Ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı: % 60, sıklıkla ameliyatlardan 4-6 hafta sonra gelişirler ve ameliyatların % 1-4’ünde görülürler. Apandisit, kalın bağırsak ameliyatları (kolorektal cerrahi), jinekolojik ameliyatlar, mide ve onikiparmak bağırsağı ameliyatlarıdır. Alt karın bölgesi ameliyatlarının üst karın bölgesi ameliyatlarına oranla daha fazla bağırsak düğümlenmesine (tıkanıklığı) neden olduğu bilinmektedir.

· Sindirim sistemi tümörleri: % 20; karsinoid tümör, gastrointestinal stromal tümör (GİST), nöroendokrin tümörler (NET), bağırsak lenfoması, bağırsak melanomu

Reklam
Reklam

· Sıçrama (metastaz) yapmış tümörler: akciğer kanseri, yemek borusu kanseri, mide kanseri

· Bağırsak tüberkülozu

· Fıtıkların boğulması: % 10

· Crohn hastalığı: % 5

· Polipler

· İnce bağırsak dönmesi (volvulus): % 3 nedeniyle olur.

· Yabancı cisim: kıl (trikobezoar) veya sebze artıkları (fitobezoar) ile tıkanıklık olabilir.

· İntususepsiyon: % 1-5, ince bağırsağın bir ‘’sucuk gibi’’ iç içe geçmesidir. Tüm intususepsiyon olgularının, % 95’i çocuklarda ve % 5’i ise erişkinlerde görülür.

· Safra taşlarına bağlı tıkanıklık: safra taşı ileusu, safra kesesi taşı olan hastaların % 0.3-0.5’inde görülür ve sıklıkla safra kesesi ile ince bağırsak arasında olmaması gereken bir irtibat (fistül) gelişir ve taşlar safra kesesinden bağırsağın içine dökülür.

Anahtar Kelimeler: