İnce Bağırsak Düğümlenmesi Nedenleri

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) neden olur?

İnce bağırsak tıkanıklığı % 60 ameliyat sonrası bağırsak yapışıklığı, % 20 kötü huylu tümörler (kanser), % 10 fıtıklar, % 5 Crohn hastalığı ve % 3 bağırsak dönmesi (volvulus) nedeniyle olur. Cerrahi kliniklerinde acil başvuruların % 20'si ince bağırsak tıkanıkları nedeniyle olur.

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) hangi ameliyatlardan sonra olur?

En sık olarak bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) oluşturan ameliyatlar apandisit, kalın bağırsak ameliyatları (kolorektal cerrahi), jinekolojik ameliyatlar, mide ve onikiparmak bağırsağı ameliyatlarıdır. Alt karın bölgesi ameliyatlarının üst karın bölgesi ameliyatlarına oranla daha fazla bağırsak düğümlenmesine (tıkanıklığı) neden olduğu bilinmektedir.

Reklam
Reklam

İnce bağırsak düğümlenmesinin (tıkanıklığı) kaç türü vardır?

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) kısmi veya tam, yada basit veya boğulmuş olabilir. Bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) vakalarının % 40'ında boğulma söz konusudur ve bağırsak yapışıklığı veya bağırsağın mezenter adı verilen bağırsağın yağlı dokusu etrafında dönmesi sonucunda gelişir.

İnce bağırsak düğümlenmesi (tıkanıklığı) bağırsakta ne gibi değişiklikler yaratır?

Bağırsak tıkanıklığı olan bölümün üst kısmındaki bağırsakta genişleme olur ve bu bölümde sindirim sistemi salgıları ve yutulan hava birikir. Bu bağırsak genişlemesi daha fazla salgı yapılmasını uyarır ve biriken sıvılar giderek artar. Bunun sonucunda hem tıkanıklığın üzerinde ve hem de altında bağırsak hareketleri artar ve hasta sık ve yumuşak bir şekilde dışkılama yapar ve gaz çıkartır. Üst seviyelerdeki, bağırsak tıkanıklarında kusma gerçekleşir, bu durum bağırsağı sıkıştırarak bağırsaktaki şişliği (ödem) daha da arttırır.