"İnceleme, başkanlık talebiyle ilgili değil"

ANKARA (İHA) - CHP Genel Sekreteri Sav, incelemenin ve disiplin kararının Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün 'genel başkanlık talebi'yle ilgili olmadığını belirtti. Sav, Sarıgül'ün mitingine katılacak milletvekilleri hakkında da disiplin işlemi başlatılacağını söyledi.

Sav, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısı ile Sarıgül hakındaki raporu açıkladı. Sav'ın verdiği bilgiye göre, Sarıgül'ün başkanlığı döneminde Şişli'de 4 kaçak inşaat yapıldı, proje dışına çıkılan yapılar yıkılmadı ve Sarıgül bu şekilde suç işledi. İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca, görevlendirilmiş olan Mülkiye Başmüfettişi Rıdvan Aydın'ın iddialara ilişkin hazırladığı tevdi raporunda 'Mustafa Sarıgül' ismi geçmiyor. Ancak Sav, raporda 'belediye üst düzey yöneticisi' ifadesiyle Sarıgül'ün kastedildiğini savundu. Garanti İş Merkezi'ndeki 7 kaçak katla ilgili olarak yaşanan olayları 'bir ibret belgesi' olarak tanımlayan Sav, şu iddialarda bulundu:
"Kaçak katlar için yapı kullanma izin belgesi alınamayınca Mustafa Sarıgül ile diyalogu çok iyi olan Nurettin Tarkan Baykara bulunmuş ve Başbakanın bilgisi dahilinde Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aslan'ın belgeyi imzalaması sağlanmıştır. Bu imzaların bedeli de 300 bin dolarlık rüşvet olmuştur."

Reklam
Reklam

Sav, bu konudaki belgelerin de müfettişlerin ele geçirmemesi için ustaca yok edildiğini söyledi. 2001 yılı Aralık ayında yaşandığı öne sürülen bu gelişmelerin yanı sıra Kasım 2002'de de usülsüz şekilde bazı binalara tadilat projesi verildiğini kaydetti. Sav, konuya ilişkin iddiaları sıralarken, "Biz bunları uydurmuyoruz. Hepsi raporlarla ortaya konuyor" ifadelerini kullandı. Sarıgül'ün Bakırköy Belediyesi'nin içişlerine karışarak bazı usülsüz inşaatların yıkılmamasını istediğini de anlatan Sav, bu iddialar karşısında CHP'nin sessiz kalamayacağını vurguladı. Sav, şöyle konuştu:
"CHP'nin başında ve içinde Mustafa Sarıgül'ün olduğu yolsuzluklara, kanunsuzluklara, mafya ilişkilerine, rüşvete ses çıkarmaması beklenemez. Olaya, ilgili mercilerin ve savcılığın el koyması CHP'nin konun üzerine gitmesini engelleyemez."

Önder Sav, gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtlarken Sarıgül raporunu hazırlayan milletvekillerinin İçişleri müfettişlerince ulaşılamayan bazı belgelere ulaşarak bu sonuçlara vardığını belirtti. İncelemenin ve disiplin kararının Sarıgül'ün 'genel başkanlık talebi'yle ilgili olmadığını savunan Sav, Sarıgül'ü, CHP'ye katıldığı 2002 yılında ve yeniden aday gösterildiği 28 Mart 2004 seçimleri öncesinde gündemde olmadığını, bir dergide yayınlanan iddialardan sonra harekete geçtiklerini ifade etti. Yeni süreçte Sarıgül'ün disiplin kararı sonuçlanıncaya kadar partiyle ilişkilerinin askıya alındığını hatırlatan Sav, bu süreçte Sarıgül'ün mitinglerine katılan ve ona destek veren milletvekilleri hakkında da işlem başlatılacağını belirterek, "Suç sayılan bir olaya karışanlar da suç işlemiş olur. Bu da bir disiplin işlemi gerektirir" sözleri ile ifade etti. Sav, YDK'nın Sarıgül'le ilgili kararını 2 ay içinde vereceğini belirtti.

Reklam
Reklam

Sav'ın, gazetecilere dağıttığı 60 sayfalık raporda da iddialara genişçe yer verilirken, Sarıgül'ün yolsuzluklar kapsamında çeşitli kişi ve şirketlere milyar dolarlık rant sağladığı, bunlar karşısında 300 milyarlık da rüşvet aldığı öne sürüldü.