İncir İhracatında Sıkıntı Giderildi

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, incir ihracatında yaşanan en...

AK Parti Aydın Milletvekili ve TBMM Tarım Komisyonu Üyesi Mehmet Erdem, incir ihracatında yaşanan en önemli sorunların başında gelen aflatoksin ile ilgili yapılan çalışmaların olumlu sonuçlandığını belirtti.

Erdem, konuyla ilgili yaptığı açıklamada “Bu kazanım ile ihracat partilerini oluşturmakta sıkıntı çeken ihracatçılarımızın sıkıntıları giderilmiş olup, Türkiye’nin gelir kaybına uğraması önlenmiş, ülkemiz ve Aydın için oluşabilecek prestij kaybına mahal verilmemiştir” dedi.

2012 yılı mahsulü kuru incirde aflatoksin değerinin özellikle de İç aflatoksin değerinin geçtiğimiz yıllara göre daha yüksek olmasının incir ihracatçısını olumsuz etkileme tehlikesi doğurduğunu ve bu sorunun çözümü için çalışmalar yapıldığını kaydeden AK parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “Bilindiği üzere 2012 yılı için AB ülkelerine yapılan ihracatta aflatoksin için üst sınır, B1:2 ppb olmak üzere Toplam:4 ppb idi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Aydın Tarım İl Müdürlüğü nezdinde yaptığımız girişimler neticesinde geçtiğimiz günlerde Bakanlığın ve İl Müdürlüğü’nün katılımlarıyla AB Komisyonu yetkilileri ile birlikte bu oranların yükseltilmesi yönünde çalışmalar yapılmıştır. 13.11.2012 tarihinde netice alınan çalışmalar sonrasında 03.12.2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek AB Komisyonu Kararı’na [ (L313/4) No: 1058/2012 ] göre bu tarihten sonra AB ülkelerine yapılacak incir ihracatında aflatoksin için üst sınır, B1:6 ppb olmak üzere Toplam:10 ppb olarak yükseltilmiştir. Bu kazanım ile ihracat partilerini oluşturmakta sıkıntı çeken ihracatçılarımızın sıkıntıları giderilmiş olup, Türkiye’nin gelir kaybına uğraması önlenmiş, ülkemiz ve Aydın için oluşabilecek prestij kaybına mahal verilmemiştir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: