ANKARA (İHA) - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, piyasaya sürülen sahte rakı ve şarapların vergi oranlarının yüksekliğinden kaynaklanmadığını belirterek, vergi indiriminin kaçak ve sahte içkiyi sana erdiremeyeceğini söyledi.
İzmir Milletvekili Muharrem Toprak'ın son günlerde piyasaya sürülen sahte ve kaçak içkiler halk sağlığını tehlikeye attığı, hükümetin alkollü içkilerde vergi indirimi yapıp yapmayacağı yönündeki sorusu önergesine, Maliye Bakanı Unakıtan cevap verdi. Unakıtan, şarap üretiminin temel girdi maddesi olan üzüm teslimlerinin öteden beri taze meyve ve sebze kapsamında yüzde 8 oranında katma değer vergisine tabi olduğunu belirterek, kuru üzümün toptan tesliminin yüzde 1 oranında vergiye tabi olduğunu ve parkende tesliminde uygulanan katma değerin de 2005 yılından itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e indirildiğini kaydetti. Şarap ve şarabın hammaddesi niteliğindeki ürünlerin teslimine ilişkin uygulanan katma değer vergisi oranlarında uzun süredir artış yönünde bir düzenleme yapılmadığın altını çizen Unakıtan, son günlerde yaşanan kaçak ve sağlıksız ürün arzının, katma değer vergisi uygulaması ile ilişkilendirilmesi doğru bir yaklaşım olarak değerlendirilmemesi gerektiğini ve vergi oranlarında indirime gidilmesinin bu tür olayları sona erdirmeyeceğini ifade etti. Unakıtan, AB direktiflerinde şarap için belli bir asgari verginin öngörülmediğini hatırlatarak, üye ülkelerin farklı oran ve tutarlarda vergi uyguladığını kaydetti. Bazı ülkelere de Katma Değer Vergisi dışında vergi uygulanmadığını, bazı ülkelerde ise KDV'nin yanı sıra litrede 2.73 Euro'ya varan Özel Tüketim Vergisi alındığını kaydetti. Türkiye'de mevcut ÖTV sisteminde şarap için gerek nispi vergi oranı, gerekse maktu vergi tutarı diğer alkollü içkilere nazaran daha düşük uygulandığını belirten Unakıtan açıklamasına şöyle devam etti:
"Şarap için belirlenen maktu vergi tutarı litrede 3.2796 YTL olup, 70 CI'lik bir şişe şarapta 2.2957 YTL'ye tekabül etmektedir. Örneğin, maktu vergi tutarı 70 CI'lik bir şişe şarapta 2.2957 YTL iken, 75 CI'lik bir şişe viskide 22.8736 YTL, 70 CI'lik bir şişe rakıda ise 11.2921 YTL'ye tekabül etmektedir. İzlenen ekonomik program ve bütçe imkanlarının izin vermesi halinde, vergi yükleri gelecek dönemlerde yeniden değerlendirilecek. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan konuyla ilgili olarak alınan yazıda, bağcılık sektörünü kalkındırmak amacıyla 'Veri Tabanı' ve 'Bağcılık Kanunu' çalışmaların yürütülmekte olduğu, yeni tesis edilen bağ alanlarına dekar başına 100 YTL destek verildiği belirtilmiştir."