İndirim olumlu fakat yeterli değil

GAZİANTEP (İHA) - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Nejat Koçer, Merkez Bankası'nın yaptığı 2 puanlık faiz indirimini gecikmiş ama olumlu bir karar olarak değerlendirdi.

Koçer, piyasaların aylardır indirim beklentisinde olduğunu belirterek, yapılan indirimin piyasaların hararetle ihtiyaç duyduğu bir gelişme olduğunu kaydetti. Koçer, "Bu anlamda geç kalınmış olsa bile bu indirim, bu piyasalara yeniden bir motivasyon sağlayacaktır" dedi.

Yapılan faiz indiriminin olumlu olmakla birlikte yetersiz olduğuna dikkat çeken GSO Başkanı Nejat Koçer, "Yapılan indirimi küçümsemiyoruz ama faiz oranları ve enflasyon rakamları arasındaki makas, son yılların en açık makası. Enflasyonun tek rakamlı hanelere indiği bir dönemde Merkez Bankası'nın enflasyonun iki katından daha fazla bir faiz oranında diretmesi, reel sektör açısından çok ciddi sıkıntılara yol açabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"MERKEZ BANKASI REEL SEKTÖRÜ DE DÜŞÜNMELİ" Merkez Bankası'nın daha geniş bir çerçeveden olaya bakması ve piyasaların beklentilerine daha çabuk cevap vermesi gerektiğini dile getiren Koçer, "Bu konuyla ilgili bugüne kadar yapılan tüm talepleri aynı gerekçe ile yanıtlayan ve kendi açılarından doğru olan politikaları uygulamakta ısrar eden Merkez Bankası'nın piyasa gerçeğini de dikkate alarak daha esnek ve daha rasyonel bir yaklaşım içerisinde olması gerekiyor. Uygulanan politikaların, makro bir programın gereği olduğunu, kalıcı ve dış etkilerden uzak bir para piyasası yaratmanın çok önemli olduğunu kabul ediyoruz. Ancak Merkez Bankası'nın da faiz-enflasyon makasının açıklığını kabul edip, çözüm üretmesini bekliyoruz. Sanayide düşen kar marjlarına karşın faizler halen yüksek devam ediyor. Bu faiz oranlarıyla bugünkü koşullarda üretim yapmak çok pahalıya mal oluyor" şeklinde konuştu.