İndirimde kargaşa

ADANA (İHA) - Tüketiciye daha cazip imkanlarla ulaşmak için yoğun olarak düzenlenen ve yüzde 80'lere varan indirim kampanyaları, kafaları karıştırıyor. Yetkili organlar, inandırıcılığı sorgulanan kampanyaların izne tabi olması gerektiğini savunurken, firmalar, serbest piyasa şartlarında, 'Yasal bir zorunluluk bulunmadığını ve gereksiz olduğunu' öne sürüyor.

Adana Ticaret Odası (ATO) Başkanı Şaban Baş, yaptığı açıklamada, ATO'ya üye olan indirim yapacak firmanın önce kendilerine müracaat etmelerinin bir 'Yasal zorunluluk' olduğunu söyledi. Baş, "Ama buna rağmen bu konuda bize gelen yok gibi. Şu anda sadece 8 firma başvurmuş durumda" dedi.

Reklam
Reklam

İzinsiz indirim düzenleyen firmalara müdahale etme imkan ve haklarının bulunduğunu ve bunu zaman zaman yaptıklarını ifade eden Baş, "Kendi başlarına indirim düzenleyen firmaları zaman zaman tespit edip, ihtarlarda bulunuyoruz. Cezai müeyyide uygulama hakkımız da var. Üçüncü aşama ise kapatma cezası. Ekonominin içinde bulunduğu şartlardan dolayı bunları yapmak istemiyoruz. İndirimler çok yoğun şekilde ve sık sık yapıldığı için denetim mekanizmasını da etkiliyor. Bu sistem içinde önünü almak da mümkün değil" diye konuştu.

25 bin üyeli ATO Başkanı Şaban Baş, Esnaf ve Sanatkarlar Odası'na bağlı esnafların da bulunduğunu belirterek, "Bu firmalar bizim dışımızda. Bütün firmaları kapsayan bir denetim mekanizmasını kurmak için Valilik ile toplantı yapacağız. Karmaşayı ortadan kaldırmak istiyoruz" şeklinde konuştu.

Şaban Baş, yaklaşık 20 yıl öncesine kadar indirimlerin, ATO'dan izin almak suretiyle yapıldığını ve mağazalarda müşterilerin en kolay görecekleri yerlerde ilan edildiğini belirterek, "Aslında piyasayı canlandırmak için yapıyorlar. Ama artık bu işin çivisi çıktı. Pek çok firma çok yoğun şekilde neredeyse yıl boyu indirim yaptıklarını duyuruyorlar. Yapılması gereken, bizim üyelerimiz bize müracaat edecekler, hangi ürünlerde hangi süreler içinde ne kadar indirim uygulayacaklarını bildirecekler. ATO Yönetim Kurulu' nun onayından sonra piyasaya duyuracaklar" dedi. Baş, izinsiz de olsa gerçek indirim yapanların dışında istismar edenlerin de bulunduğunu kaydederek, kampanyaların bir kontrol mekanizması içinde yapılmasının şart olduğunu da sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

FİRMALAR TERSİNİ İDDİA EDİYOR Öte yandan, firmalar ise ATO'nun aksine görüş açıklıyor. Firmalar arasında ATO'ya müracaat etmenin bir yasal zorunluluk olmadığını söyleyenler olduğu gibi, gereksiz bulanlar da var.

Adana ticaretinin kalbi olarak bilinen Çakmak Caddesi'nde faaliyet gösteren 30 yıllık Akdoğan Mağazası'nın Müdürü Danyal Cömert, "ATO'dan izin almak gibi kanuni bir zorunluluk yok. Serbest piyasa şartları var. Keşke olsa. O eski günleri özlüyoruz. Denetimin yararına inanıyoruz" şeklinde konuştu. Cömert, gelişen ve değişen liberal ekonomi sistemi içinde izin şartının yıllar önce ortadan kaldırıldığını savunarak sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kontrolün olmasını biz de istiyoruz. Çünkü çok kontrolsuz bir piyasa. Saygınlığı olan her firma bunu ister. Sürekli indirim görüntüsü, tüketicinin alım güvenliğini de ortadan kaldırıyor. Ancak çok dinamik ve değişken, çok acımasız rekabetin hüküm sürdüğü bir piyasadayız. Anlık kararların alındığı bir piyasa. Bu yüzden izin almaya gerek de yok, yasal mecburiyet de."

Reklam
Reklam

Adana'nın köklü firmalarından biri olan Televi Mağazası Müdürü Erdinç Televi de, benzer görüşleri savundu. Ticaret Odaları'ndan izin almanın bir zorunluluk olmaması gerektiğini söyleyen Televi, "İndirim kampanyaları için biz ATO'ya müracaat etmiyoruz. Diğer firmalar da aynı" dedi. Televi, anlık kararların alındığı bir piyasada ikide bir ATO'dan izin istemenin doğru olmadığını kaydetti.

Yüzde 80'lere varan indirim kampanyalarına dikkat çeken Danyal Cömert ve Erdinç Televi'ye göre, fahiş indirim oranlarına itibar edilmemeli, kalite ve fiyat araştırması yapılmadan karar verilmemeli ve imkanlar ölçüsünde markalı ürünler tercih edilmeli.