Rize'nin Küçükçayır Köyü'nde daha önce yapımı planlanan hidroelektrik santrali (HES) projesinin ilk bilirkişi incelemesi için ineğini satan, ikincisi için de banka kredisi kullanarak açtığı davayı kazanan Kazım Delal, bu kez 300 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Andon İçme Suyu Tesisleri'ne su sağlayan Andon Deresi'ne kurulmak istenen santral için başlattığı hukuk mücadelesinden ilk sonucu aldı. Rize İdare Mahkemesi, proje için 'yürütmeyi durdurma' kararı verdi.
Rize Belediyesi Andon İçme Suyu Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği'nin, tesise su sağlayan Andon Deresi üzerine HES yapılması için başlattığı çalışmaya karşı çıkan köylüler ile HES çalışanları arasında 6 aydır yaşanan gerginlik geçen ay yargıya taşındı.
Bölgede HES'lere karşı verdiği mücadeleyle bilinen ve mahkemenin bilirkişi ücretini ödemek için ahırındaki ineğini satan Kazım Delal, bu kez Andon İçme Suyu Tesisleri'ne su sağlayan Andon Deresi'ne kurulmak istenen santral için hukuk mücadelesi başlattı.
Rize İdare Mahkemesi'ne projenin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açan Kazım Delal, hukuk mücadelesinin ilk ayağından, mahkemenin 'Yürütmeyi durdurma' kararı vermesiyle galip ayrıldı.
"Mahkeme devlet birimlerinin yasa dışı eylem yaptığını ortaya koydu"
Konuyla ilgili açıklama yapan Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Sözcüsü Ömer Şan, Rize İdare Mahkemesi'nin, İl Özel İdaresi ile Belediye arasında imzalanan protokol ve Valilik onayıyla HES yapımının yürütmesini durdurduğunu belirterek şunları söyledi:
"Yani mahkeme burada açıkça devlet birimlerinin yasa dışı işlem yaptığını ortaya koydu. Ve bu yasa dışılıklara karşı ineğini satan Kazım Delal ve HES'e karşı çıktığı için işten atılan Yusuf Esir, HES'lere karşı hukuk ve yasaları savundukları için yargılanıyor.
HES şirketi çalışanları, tehdit ve darp edildiklerini ileri sürüyor. Yurttaş Kazım inek satıp bankadan kredi almış, HES iptal ettirmiş. Yusuf Esir işten atılmış. Bunlar zarar değil yani. Davanın ilk 2 duruşmasında da Delal ve Esir, vadilerin kendi mahremleri olduğunu, ilk sevdalarını buralarda yaşadıklarını anlatıp savunma yaptı.
Kimse anlamadı demek istediklerini. Hürriyeti tahdit, çalışmayı engelleme, tehdit ve hakaret suçlamasıyla yargılanan Delal'in, elindeki orakla iş makineleri, dozer ve kamyonları durdurduğu, HES çalışanları ve patronlara hakaret ettiği iddia ediliyor. Yani, iddianameyi hazırlayana göre 70'lik Yurttaş Kazım, Rize'nin içme suyuna HES'e karşı Don Kişot'luk, Yusuf Esir ise Robin Hood'luk yapmış. Olayın aslı ve açıklaması budur."
Kazım Delal: "Çekin elinizi köyümüzün üzerinden"
Rize İdare Mahkemesi'nin kararı ile hak ve hukukun yerini bulduğunu ifade eden Kazım Delal ise "Ne oldu? Hani böyle bir proje yoktu? Şebekeye su alacağız, sonra elektrik üreteceğiz diyorlardı. Bak gördün işte. Sen buradan ne su alabilirisin, ne de burada santral yapabilirsin. Çünkü biz buradayız. Bizi kabul etmiyorsanız birimiz Andon Vadisi' ni terk edecek. 70 yıldır burada yaşıyorum. Yerim yurdum burası. Terkedemem. HES şirketi terk edecek. Artık çıkın vadimizden, terk edin buraları. Çekin elinizi köyümüzün üzerinden" dedi.
Kazım Delal, Andon içme Suyu Tesisleri üzerinde 8 ay önce yapımına başlanan HES projesi için nöbete başlamıştı.
Kamyonetini çalışma sahasına çeken ve Jandarma ekiplerince de gözaltına alınan Delal hakkında Rize Sulh Ceza Mahkemesi'nde 'İş ve çalışma hürriyetinin ihlali' ile 'tehdit ve hakaret' suçlamasıyla dava açılmıştı. (DHA)