İnegöl Ormanın Başkenti Olmaya Aday

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Orman Yönetim Konseyi (FSC)sertifikasyon süreci paydaşlara anlatıldı.İnegöl ilçesinde Sani...

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan Orman Yönetim Konseyi (FSC)sertifikasyon süreci paydaşlara anlatıldı.

İnegöl ilçesinde Sani Konukoğlu Konferans Salonu'nda toplantının açılış konuşmasını yapan Bursa Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, "Ormanlar bütün dünyada kara parçalarının yüzde 30’unu, ülkemizin yüzde 27,6'sını kaplamaktadır. Ormanlar, temiz havanın ve suyun kaynağıdır. İnsanların kirlettiği havayı temizler, karbonu tutar. Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 20 ton, geniş yapraklı orman ise 16 ton oksijen üretir. 100 yaşındaki bir kayın ağacı saatte 40 kişinin çıkardığı 2,35 kilogram karbondioksidi yok eder. Bu hizmetleri sınır tanımaz. Artan nüfusla birlikte dünya ormanlarının şuursuzca ve hızla yok edilmesi çevre hareketlerinin artmasını da beraberinde getirmiştir. Bu bilinçlenme, bugünkü, sürdürülebilir orman yönetimi kavramının doğmasına vesile olmuştur. Bugün bilinçli bir orman yönetiminin dünya çapında yaygınlaştırılması için uluslararası bağımsız kuruluşlar ortaya çıkmıştır. Bu kuruluşların en tanınmışı, merkezi Bonn’da olan Orman Yönetim Konseyi'dir (FSC). FSC dünyadaki bütün ormanların en uygun şekilde yönetilmesini teşvik etmek, ormancılığın sürdürülebilir orman yönetimi ilkelerine göre yürütülmesine yardımcı olmak, orman alanlarının korunmasını ve kalıcı olmasını sağlamak gayesi güden uluslararası bir kuruluştur. FSC, yukarıda belirtilen standartlara uygun idare edilen ormanlar ve bu ormanlardan elde edilen ürünler için bütün dünyada geçerliliği olan sertifika (FSC belgesi) vermektedir. FSC’nin 10 prensibi, 56 kriteri ve 216 göstergesi vardır" dedi.

Reklam
Reklam

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü olarak, 2013 yılında İnegöl, Yalova ve Keles ormanlarını bu konseyin denetimine açarak belirlenen standartlara uygun orman yönetimi sürecini başlattıklarını kaydeden Coşkun, "Bu süreçte ormanlarımız 2013 yılı içinde konseyin akredite ettiği, belgelendirme kuruluşu SGS elemanlarınca ilki 3-4 Haziran 2013 tarihinde ön denetleme olmak üzere altı ay aralıklarla iki kez denetlenecektir. Orman köylülerimize yönelik iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri başlatıldı. Bölge Müdürlüğümüz sınırları içinde bulunan Halk Eğitim Müdürlükleri ile yapılan iş birliği sayesinde Bursa, İnegöl, Mustafakemalpaşa, Keles, Orhaneli ve Yalova işletmelerimizdeki kursiyer sayısı 2 bin 600 kişiyi bulmuştur. İnegöl moobilyanın başkenti. İnegöl ormanlarının bu bakımdan öncü olmasını, ormancılıkta da örnek olmasını istiyoruz. Mobilyanın başkenti olan İnegöl, ormanın da başkenti olmaya layıktır" ifadelerini kullandı.

AK Parti Bursa Milletvekili Hüseyin Şahin ise, "FSC belgesine sahip ürünler, dünya pazarlarında bir adım öndedir. Çok şükür ki, FSC'nin ülkemizde uygulanabilir hale getirilmesi için çalışmalar başlamış. Gelecek nesillere zengin orman kaynağı bırakmak istiyoruz. Belki ormanlarımız azalıyor diyoruz, ama hacminin arttığını, orman zenginliğimizin metreküp bazında baktığımızda arttığını biliyoruz. İthalat da belli bir ölçüde azalmaya başladı" dedi.

Reklam
Reklam

Milletvekili Şahin, İnegöl'e kazandırılacak olan ‘Kent Ormanı’ çalışmalarının hızlandırılmasını istedi. Konuşmaların ardından İnegöl Orman İşletme Müdür Vekili Ahmet Kaya, FSC sertifikasyon süreci ile alakalı bilgiler verdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz