İnegöl'de Bulunan Dev Küpün Sırrı Ortaya Çıktı

Bursa'nın İnegöl ilçesinde kazıda bulunan dev küpün, Osmanlı devrinde yoldan gelip geçenlerin su içmeleri maksadıyla...

Bursa'nın İnegöl ilçesinde kazıda bulunan dev küpün, Osmanlı devrinde yoldan gelip geçenlerin su içmeleri maksadıyla kullanıldığı tahmin ediliyor.

Sinanbey Mahallesi Hekimzade Sokağı'nda bir arsada Bursa Müzeler Müdürlüğü ekipleri nezaretinde yapılan kazılarda 2 metre boyunda bir adet küp bulundu. 3. derece SİT alanı olan arsada inşaat çalışmaları öncesi yapılan hafriyat kazısında bulunan küp, Bursa Arkeoloji Müzesi Müdür Vekili Goncagül Hançer nezaretinde vinç yardımıyla çıkarıldı. Gerekli incelemeler için Bursa Arkeoloji Müzesi'ne götürülen küpte altın olduğu söylentileri hızla yayılırken, kazıya ara verilip küpün çıktığı yerle kuyuların bazı yerleri koruma altına alındı.

Reklam
Reklam

Sinanbey Mahallesi Muhtarı Şevket Parlayan, mahallelerin mazisinin çok eski olduğunu belirterek, "Mahallemiz adını İshak Paşa'nın kethüdası Sinan Ağa'dan almıştır. Sinan Ağa, hayatı hakkında fazla bilgi olmadığı için halk arasında 'Arap Hoca' diye anılır" dedi.

Bu bölgede daha önce de resmi kazı yapıldığını ve küçük boyutlarda bir küp bulunduğunu bildiren Parlayan, "Küpün bulunduğu yerin Osmanlı döneminde yol güzergahı olduğunu, söz konusu küpün de bu yol güzergahını kullananların su ihtiyaçlarını gidermeleri için konulduğunu tahmin ediyoruz. Osmanlı döneminde yollara büyük küpler konularak yolcuların su ihtiyaçlarını karşılamaları sağlanırmış. Bulunan küpün de bu maksatla kullanıldığını tahmin ediyoruz" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: