İnegöllü Pazarcılara Yeni Hal Kanunu Anlatıldı

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler, Seyyar Pazarcılar, Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, 5957...

Türkiye Sebzeciler, Meyveciler, Seyyar Pazarcılar, Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu (TÜSPAF) Genel Başkanı Mehmet Çakman, 5957 sayılı yeni 'Hal Kanunu' hakkında İnegöllü pazarcıları bilgilendirdi.

BESOB Esnaf Sarayı'nda yapılan toplantıya TÜSPAF Genel Başkanı Mehmet Çakman, İnegöl Meyveciler, Sebzeciler ve Pazarcılar Odası Başkanı Vehbi Durgut ve yönetim kurulu üyeleri ile pazarcı esnafı katıldı. 2010 yılı Mart ayında Haller Kanunu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden geçtiğini, ancak alt yapısı tamamlanmadığından dolayı bir yıl ertelendiğini belirten TÜSPAF Genel Başkanı Mehmet Çakman, "2011 yılında beyan esasına dayalı olan bu kanun tamamen bilgisayar ve internet sistemi üzerinde çalışacağı için bir yıl daha ertelendi. Kanun 2012 yılının ilk ayında yürürlüğe girdi. Ancak alt yapı tamamlanmadığı için kanunun yürürlüğe girmesi yönetmenliğe bağlıdır. Bu konunun alt yapısının tamamlanması için sadece İç Ticaret Genel Müdürlüğü tarafından 2 genelge hazırlandı. Bunların bir tanesi Türkiye genelinde 3 bin 100 belediyeye gönderildi. Bu belediyeler kamuya ait cadde, sokak veya ayrılmış olan pazar yerlerinde mutlak suretle bütün esnafları temmuz ayının sonuna kadar bakanlığa bildirmek mecburiyetindeler. Yani kayıt dışı kalmayacak. Bizim yıllardır beklediğimiz şey buydu. İnegöl'de kaç tane pazarcılık yapan insan varsa, belediyeden yeri ayrılmış ve onlara yer tahsis edilmiş ise, bunlar temmuz ayının 30'una kadar mutlaka İç Ticaret Genel Müdürlüğüne bildirilmek zorundadır. Yeni çıkan 5957 sayılı Hal Kanunu, beyan esasına dayalı bir kanun" dedi.

Reklam
Reklam

Pazar yerleri yönetmenliğinin çıkarıldığını ifade eden Çakman, "Burada belediye başkanlarına büyük görevler düşüyor. Türkiye'de 330 bin pazarcıdan sadece 48 bini vergi mükellefi. Türkiye genelinde kamuya ait cadde ve sokaklarda tezgah açan 330 bin pazar esnafı bulunuyor. Bunlardan 48 bini vergi veriyor. Geri kalanı ise kayıt dışı çalışıyor. Kayıt dışı en çok esnafları vuruyor. Bunları aramızdan ayıklamamız gerekiyor" diye konuştu.

İnegöl'deki kapalı pazar yerini (Mer-Pa) gördüğünde utandığını belirten Çakman, "Kapalı pazar yeri yapıldığında pazarcılar o çirkin pazar yerinden modern bir yere geçsin dedik. Kapalı pazar yerinin dışına müşterilere yönelik otopark yapıldı. Şimdi dışarıdaki yerler içeriden daha fazla rağbet görüyor. Kapalı pazar yerinin dışında tezgah kuranlar kim? Köylü kisvesi adı altında köyden mal alıp satan, bizden fazla ticaret yapan, devlete vergi ödemeyen ve esnafımızı sıkıntıya sokan insanlar. Yerel ve ulusal zincir mağazaları zaten tepemize basıyor, bir de alttan kuyumuzu kazan bunlar var. Pazar yerinin dışında otopark için ayrılmış yerlerde muz satıyorlar. İnegöl köylüsü muz mu yetiştiriyor? Nerede İnegöl Belediyesi? Nerede İnegöl zabıtası? Kim denetleyecek bunları? Pazarcı orada bağırıyor diye zabıta ceza yazacak. Zincir mağaza gelecek hoyratça sokaklarda geleni geçeni rahatsız edecek, bunlara bir şey diyen yok. 270 bin tane kayıt dışının içerisinde 150 bin tanesi müstahsil adı altında köylüyüm diye geçinen insanlar. İnegöl'de 200 tane vergisini ödeyen namuslu insan var" diye dert yandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: