İnek sütü alerjisinde yaşanan 5 sorun

İnek sütü alerjisi bebeklerde çok sık rastlanan önemli sorunların başında geliyor.

İnek sütü alerjisi bebeklerde çok sık rastlanan önemli sorunların başında geliyor.


. Birçok aile bu durumun tanısı konulana kadar birçok yanlış hareketle bebeğin sorununu daha da artırıyor.


Örneğin “Karnı aç” diye düşünerek sürekli emziriyor. Bebek emdikçe de sütü hazmedemediğinden şikayetleri artıyor ve durmadan ağlıyor.


Bazı belirtileri yaşayan bebeklerin ebeveynlerinin inek sütü alerjisini akıllarına getirmeleri ve doktorlarına doğru bilgilendirme yapmaları gerekiyor.


Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci Öngün, tanısı konulduğunda özel bir diyetle hızlı bir şekilde giderilen inek sütü alerjisinde yaşanan 5 sorunu mynet.com’a anlattı.

Reklam
Reklam

Kabızlık veya ishal

İnek sütü alerjisi olan bebeklerin yaşadığı önemli sorunlardan biri bağırsak sorunları. Bu bebekler sütün içerisinde bulunan özel bir proteini hazmedemiyor. Bu durum da bebeklerde ishal ve kabız gibi sindirim sistemi problemlerini beraberinde getiriyor.


Gaz sorunu

“Gazlı bir bebek” ya da “bebekken babası da böyle zor bebekti” gibi söylemlerin inek sütü alerjisini akıllara getirmesi gerekiyor. Gaz sıkıntısı ile doktora gidip inek sütü alerjisi tanısı konulan bebeklerin oranı yüzde 5 civarında. Bu tip bebekler karnı doyduktan sonra şiddetli bir karın ağrısı ve gaz sorunu yaşayabiliyor.


Kusma

Bu bebekler genellikle yediklerini hazmedemiyor ve karnı doyduktan hemen sonra kusuyor. Yani anneden ya da hazır mamalardan aldığı inek sütü bebeğe dokunuyor. İnek sütünün içindeki proteini bebeğin midesi tolere edemediği için vücuttan atmaya çalışıyor. Reflüsü olan çocuklarda da yüzde 20 oranında inek sütü alerjisi bulunmuştur.


Solunum yolu enfeksiyonu

İnek sütü alerjisinde yüzde 20 - 30 oranında solunum yolu enfeksiyonu görülüyor. Vücut sütü istemediği zaman hapşırık, tıksırık, sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonu yaşanıyor.

Reklam
Reklam

Deri döküntüleri

İnek sütü alerjisi yaşayan bebeklerde egzama sık olarak görülüyor.


Kaşıntılı döküntüler, vücutta yaygın kabarıklıklar oluşabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgeneci Öngün, inek sütü alerjisine ait bu belirtilerin üç farklı seyirle karşımıza çıktığını belirtiyor.


Çok az inek sütü alımından hemen sonra ya da bir saat içerisinde ortaya çıkanlar, bir kaç saat sonra ortaya çıkanlar ve 24 saat geçtikten sonra ortaya çıkanlar gibi.