İngilitere'de milletvekilinin polise hakaret skandalı

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin Meclis Grup Başkanı Andrew Mitchell'ın polise hakaret etmesiyle başlayan skandal dinmek bilmiyor. Medyaya sızdırılan tutanağa göre Mitchell polise "ayak takımı" diye hitap etmiş.

İngiltere'de Muhafazakar Parti'nin Meclis Grup Başkanı Andrew Mitchell'ın polise hakaret etmesiyle başlayan skandal dinmek bilmiyor.

Mitchell'ın geçen Çarşamba günü başbakanlık konutundan ayrılırken ana kapıyı değil, yan kapıyı kullanmasını isteyen polis memurlarına küfrettiği ve hakaretler yağdırdığı öne sürülmüştü.

İlk birkaç gün ne dediğini hatırlamadığını savunan Mitchell, sonunda dün polis memurlarına gereken saygıyı göstermediğini kabul ederek özür diledi.

Ancak "kendisine atfedilen sözleri kullanmadığını" da açıklamasına ekledi.

Reklam
Reklam

Ertesi gün, olay sonrasında tutulan polis zabıtları medyaya sızdırıldı.

Daily Telegraph gazetesinde yayınlanan tutanağa göre Mitchell polis memurlarına ''ayak takımı'' diye hitap etmiş.

Bu iddiayı ilk olarak Sun gazetesi gündeme getirdiğinde Mitchell haberde geçen türden kelimeleri kullanmadığını söylemişti.

Tutanaklarda ayrıca Mitchell'in polis memurlarına birkaç kez küfür ettiği ve ''Bu hükümeti siz yönetmiyorsunuz.'', ''Haddinizi bilin.'' gibi cümleler sarf ettiği belirtiliyor.

Gözaltı uyarısı

Olaya tanık olan vatandaşların şoka uğradığı belirtilen belgeye göre polis memurları, milletvekiline küfretmeye devam etmesi durumunda gözaltına alınacağı uyarısı yapmış.

Bunun üzerine Mitchell "Bu iş daha bitmedi." diyerek bisikletiyle olay yerinden uzaklaşmış.

İngiltere Polis Teşkilatı, bu tutanağın gazetecilerin eline nasıl geçtiğine dair soruşturma başlatacağını açıkladı.

Mitchell uzun ve stresli bir günün ardından bir patlama yaşadığını belirtmişti.

David Cameron da olayda bakanının arkasında durdu ancak hem Polis Federasyonu hem de İşçi Partisi meclis soruşturması talep etti.

Reklam
Reklam

Hükümet dün soruşturma açmaya gerek olmadığını bildirdi.

Kabine Müsteşarı Sir Jeremy Heywood bu kararı açıklarken Mitchell'in polis teşkilatından ve Londra Emniyet Müdürü Bernard Hogan-Howe'dan özür dilediğini, teşkilatın da konuyu uzatmama kararı aldığını söylemişti.

İşçi Partisi'nin gölge kabinesinde polisten sorumlu olan David Hanson ''Eğer hükümet başbakanın konutunda görevlendirilmiş polis memurlarının ifadesine inanmıyorsa, bu büyük bir sorundur. Ya da Mitchell başbakana doğruyu söylemiyordur -- ki bu da önemli bir sorun.'' dedi.

Londra Polis Federasyonu Başkanı John Tully ise ''Mitchell doğal olarak bazı sözleri kullandığını reddediyor. Bunu yaparken de polis memurlarının dürüstlüğüne gölge düşürmüş oluyor. Bu çok ciddi bir konu.'' diye konuştu.