İngiliz askerlerin belgeseli hazırlandı

TAHRAN (İHA) - İran karasularına girdikleri gerekçesiyle esir alınan İngiliz askerlerin belgeseli hazırlandı.

İran Öğrencileri Haber Ajansı'nda (İSNA) yer alan habere göre, İranlı yönetmen Murteza Şabani, İran karasularına girdikleri gerekçesiyle esir alınan İngiliz askerlerin belgeselini hazırladı. Şabani, "Krallığın Deniz Gücü" adlı 50 dakikalık tek bölümlü belgeselin 3 aylık bir çalışma sonucu hazırlandığını söyledi.

Söz konusu belgeselde, İngiliz askerlerin İran karasularına girişi, tutuklanmaları, esaret süresince yaşadıkları olaylar ve nihayet serbest bırakılmaları ile ilgili görüntüler olduğunu belirten Şabani, İngiliz askerlerin esir alındıklarını duyduğu gün böyle bir belgesel hazırlamaya karar verdiklerini bildirdi. Şabani, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad ve İngiliz askerler ile yapılan röportaj ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış görüntülerin de belgeselde yer aldığını açıkladı. Yönetmen Şabani,
belgeselin geçtiğimiz ay yayın hayatına başlayan ve İngilizce yayın yapan Press TV, devlet televizyonunun 1. kanalı ve Lübnan'ın El Manar kanalında yayınlanacağını belirtti.

Reklam
Reklam

İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetleri'nde görevli 8 memur ve 7 İngiliz deniz piyadesi, Fars Körfezi'nde İran karasularına girdikleri gerekçesiyle İran Devrim Muhafızları tarafından 23 Mart'ta esir alınmışlardı. İngiltere ve İran arasında diplomatik krize neden olan olay, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın 4 Nisan'da 15 İngiliz askerini serbest bıraktıklarını açıklamasıyla son bulmuştu.