İngiliz basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiliz gazetelerinin ilk sayfalarında bugün, Madrid'de 190 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırıların ürkütücü fotoğrafları var. Times gazetesi, ilk sayfasındaki paramparça olmuş bir tren vagonu fotoğrafının hemen altında, görgü tanıklarının anlatımlarına yer verdi.

Gazete bir ambulans şoförünün, "Vagon, balık konservesi gibi açılıvermişti. Her taraf kana bulanmıştı. İlk önce kimin yardımına koşacağımızı bilemedik" sözlerine yer verdi.

Times gazetesi, İngiliz iç istihbarat örgütü MI5'ın, hükümeti bir süredir, İngiltere'deki metro ağına yönelik benzer bir saldırı karşısında uyardığını duyurdu. Böyle bir saldırının önlenmesinin zorluğu, bir yetkilinin şu sözleriyle anlatıldı:

Reklam
Reklam

"Bunu önlemenin tek yolu, her istasyonun girişine, güvenlik kapıları ve X-ray cihazları yerleştirmektir. Bu, uzun kuyruklara yani kaosa neden olacaktır. Toplam 275 istasyonda, her gün metroyu kullanan binlerce insanı nasıl kontrol edebilirsiniz ki?"

"TERÖRİSTLER, HEDEFLERİNE GİDEN YOLDA ARTIK DAHA CESUR" Independent, saldırıyı kimin gerçekleştirmiş olabileceği konusunda tartışmalara yer verdi. Gazete, bir doktorun şu sözlerine yer verdi:

"Cesetleri taşırken üzerlerindeki cep telefonları hala çalıyordu. Cesetleri toplamak çok zor oldu. Hangi parçanın, hangisine ait olduğunu bilemedik"

Terör uzmanlarının, ETA konusunda benzer yorumlarından alıntılar yapan Independent, ETA ile ilgili geniş bir yoruma da yer verdi. "John Carlin" imzalı yazıda ETA, dünkü saldırılardan bağımsız şekilde eleştirildi.

Carlin'in yazısından kısa bir alıntı şöyle:

"ETA'nın ayrılıkçı hedefinin en aptalca yanı, 'Bask iyidir, İspanyol kötüdür' ikileminden öteye gidememesi. Bask, İspanya'nın ekonomik olarak en güçlü bölgesi. Ülkede en iyi sağlık, eğitim, altyapı ve havaalanı sistemine sahipler. Kendi parlamentoları, polis güçleri ve bayrakları var. Daha fazla ne isteyebilirler ki? ETA budur işte. Özgürlük mücadelesi adı altında delilik"
Independent'in görüşlerine yer verdiği bir uzman, "Artık tüm dünyada, teröristlerin hedeflerine giden yolda daha cesur oldukları görülüyor. Daha büyük zarar vermek, daha çok kayba neden olmak ve insanları daha büyük dehşete sürüklemek istiyorlar. Amaç, kamuoyunun ilgisini üzerlerine daha fazla çekmek ve hükümetleri reaksiyona zorlamak" yorumunu yaptı.

Reklam
Reklam

"EĞER SALDIRAN ETA'YSA, BU, TAKTİK DEĞİŞİKLİĞİNE İŞARET EDER" İspanya hükümetinin ETA'yı suçlamasını mercek altına alan Guardian, "Eğer saldırıların arkasında ETA varsa, bu ölümcül bir taktik değişikliğine işaret eder" dedi. Haberde, ayrılıkçı örgütün bir saldırı düzenlemeden önce uyarıda bulunduğu ve sivil hedefleri tercih etmediği hatırlatıldı. Bu verileri göz önüne alan bir terör uzmanı, şu sonuca vardı:

"ETA yaptıysa, bu yeni bir saldırı anlayışına, ya da örgütün içinde beliren yeni bir kanada işaret eder. Buna ETA'nın devamı olan bir örgüt de denebilir"

Guardian, saldırıyı El Kaide'nin üstlendiğini duyurdu. Habere gösterilen kaynak, yani Londra'da yayınlanan El Kuds El Arabi gazetesinin, El Kaide'den aldığını söylediği mektupta şöyle denildi:

"Avrupa'nın kalbine sızıp, Haçlı ittifakının kalelerinden birini vurmayı başardık".

Saldırıdan, "Ölüm Trenleri Operasyonu" olarak söz edilen mektubun altında "Abu Hafs el Masri Tugayları" adlı bir grubun imzası var.

Reklam
Reklam

Guardian gazetesi de, bir uzmanın şu görüşlerine yer verdi:

"ETA kısmen bitirilmiş olsa da, radikal bir çekirdek grup kurtulmayı başardı ve bu grubun, bildiğimiz ETA'nın aksine, yüzlerce insanı öldürmek konusunda hiçbir çekincesi yok. Muhtemelen, El Kaide'yi örnek alıyorlar. Sebebine gelince... Basının ilgisini çekmenin en iyi yolunun bu olduğunu gördüler"

"SALDIRGANLAR, EL KAİDE'DEN İLHAM ALMIŞ OLABİLİR" Financial Times'te ise, ETA'nın sorumlu olduğu varsayımıyla ilgili farklı bir yoruma yer verildi. Avrupa'nın önde gelen terör uzmanlarından birine göre; ETA'nın üzerindeki giderek artan polis baskısı, saldırının sebebi olabilir.

"Örgüt son zamanlarda büyük darbeler yedi. İspanyol yetkililer, sürekli ETA'nın kökünün kazındığı yorumları yapıyor. Böyle bir saldırı ile, mesaj vermek istemiş olabilirler"

Aynı haberde, İspanya Başbakanı Jose Maria Aznar'ın göreve geldiğinden bu yana örgüte karşı çok sert bir politika izlediği, özellikle de 11 Eylül'ün ardından bu mücadelenin daha da cesaretlendiği hatırlatıldı.

Reklam
Reklam

Financial Times, "Saldırganlar El Kaide'den ilham almış olabilirler" başlıklı haberde, saldırının arkasında hem El Kaide hem de ETA'nın bulunması ihtimaline değindi.

İngiliz terör uzmanlarına dayandırılan haberde, Avrupa'daki aşırı uçların El Kaide'nin yöntemlerini benimsemesi durumunda, polisin şimdiye kadar terörizme karşı kullandığı bütün taktiklerin çöpe gideceği yorumu yapıldı.
Gazete bir uzmanın şu görüşlerine yer verdi:

"Eğer sorumlusu ETA ise, bu saldırı bize şunu anlatıyor. Artık aşırı milliyetçi grupların, eskiden olduğu gibi saldırıları önceden haber vermesini, ekonomik hedefleri seçmesini, can kaybına yol açmamaya dikkat etmesini bekleyemeyiz"

Daily Telegraph, "Buradaki trenlere de saldırabilirler mi?" başlıklı haberde, terörist grupların bu amaçla, 2 yıl boyunca, demiryolu ağının potansiyel hedeflerini incelediği söylendi.

Gazete, bir polis yetkilisinin, şimdiye kadar alınan bomba ihbarlarını yorumlayış tarzını haberine temel aldı.

"İstasyonlarla ilgili bu sahte ihbarlar sayesinde, insanların tehlike geçene kadar nerede toplanıp bekleyeceklerini saptamak istiyorlar. Amaç, en büyük can kaybına nasıl yol açabileceklerini saptamak"

Reklam
Reklam