İngiliz basınında bugün

LONDRA (İHA) - İngiliz gazetelerinde bugün, İngiltere'nin Avrupa Birliği'ne yeni üye olacak ülkelerden yaşanabilecek göçe karşı önlem alabileceği yolundaki açıklamaların yankıları ve kitle imha silahları soruşturmasıyla ilgili tartışmalar yer aldı.

Times gazetesi, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in gelen baskılar üzerine, Mayıs ayında Avrupa Birliği'ne üye olacak 10 yeni ülkeye karşı uygulanacak "açık kapı" politikasını gözden geçireceğini yazdı. Birçok Avrupa ülkesinin, aralarında eski komünist bloktan 7 ülkenin de bulunduğu yeni üyelerin vatandaşlarının çalışma ve yerleşme haklarına sınırlamalar getirdiğini anımsatan gazete, İngiltere'nin de bu konuda bazı önlemler alacağını belirtti.

Reklam
Reklam

Times, bu ülkelerdeki işsizlerin İngiltere'nin göçmenlere sağladığı sosyal haklardan yararlanması için 2 yıl beklemek zorunda kalabileceklerini kaydediyor. Gazete, bununla birlikte kalifiye işgücü açığı nedeniyle İngiltere'nin diğer ülkelerin aksine yeni üye ülke vatandaşlarının dolaşım özgürlüğünü kısıtlamayacağını yazdı.
Times'a göre başlangıçta Yunanistan, Hollanda, Danimarka, İsveç, İngiltere ve İrlanda toplam nüfusu 73 milyona ulaşan yeni üyelere karşı hiçbir sınırlama getirmeyeceğini açıkladı. Ancak sendikalar ve kamuoyunun baskısı üzerine İngiltere ve İrlanda dışındaki tüm ülkeler, göçmenlerin ücretleri düşüreceği ve işsizliği körükleyeceği gerekçesiyle bazı önlemler aldı. Bunlar arasında göçmen sayısına tavan getirilmesi ve göçmenlere 7 yıl sonra çalışma izni verilmesi de bulunuyor.
Guardian gazetesi de Tony Blair'in tabloid basının etkisiyle özellikle Doğu Avrupa'dan yaşanabilecek göçe karşı tutumlarını yeniden değerlendireceklerini söylediğini aktardı. Gazetenin yeni ülkelerle ilgili yayınladığı tabloya göre, bu ülkelerde işsizlik oranı yüzde 6.5 ile yüzde 18.9 arasında değişiyor. Guardian, bazı Doğu Avrupa vatandaşlarının üye ülkelerde alınan önlemlere tepki göstererek, "Bu hiç de adil değil. Başlangıçta bize eşit üye olacağımız sözü verilmişti" dediklerini belirtti.
Financial Times başlangıçta yeni üyelerden İngiltere'ye yılda 5 bin ile 13 bin göçmenin gelmesinin öngörüldüğünü ancak şimdi bu sayının artmasının beklendiğini duyurdu. Gazeteye göre, İngiltere de gelişmelere göre göçmen sayısına sınırlama getirebilecek.

Reklam
Reklam

BLAIR'IN IRAK İTİRAFI İngiltere Başbakanı Tony Blair'in, Irak savaşına dayanak olarak kullanılan dosyada yer alan, Saddam Hüseyin'in kitle imha silahlarını 45 dakika içinde aktif hala getirebileceği yolundaki iddiayla ilgili itirafı, tüm gazetelerde yer aldı. Blair'in hatasını kabul ettiğini yazan Daily Telegraph'a göre, İngiltere Başbakanı, savaştan önce 45 dakika uyarısının füzeler için değil, cephe silahları için yapıldığını bilmediğini söyledi. Daily Telegraph'a göre Blair, bu yanlış anlamanın düzeltilmesi için hiçbirşey yapmadı.

Independent, anamuhalefetteki Muhafazakar Parti'nin hükümeti 45 dakika iddiasıyla ilgili olarak kanıtları kamuoyuna açıklama çağrısı yaptığını yazdı. Independent manşetinde ise BBC yönetiminin, kurumu suçlayan Hutton raporuyla ilgili olarak hukukçularının yaptığı uyarıyı dinlemeyerek özür dileme yolunu seçtiğini açıkladı. Gazetenin ele geçirdiği 135 sayfalık dosyaya göre, BBC'nin hukukçuları, Lord Hutton'un bulgularının hukuki açıdan hatalarla dolu olduğu yönünde görüş belirtti.
Hukukçuların görüşünde ayrıca Başbakanın eski Basın Danışmanı Alastair Campbell, savaş dosyasının hazırlanmasındaki rolü konusunda parlamentoya yanlış bilgi vermekle suçlanıyor. Independent'a göre, bu görüşler temelinde BBC yönetimi, Hutton raporuna karşı hukuki mücadele başlatabilecekken paniğe kapılarak özür dilemeyi tercih etti.

Reklam
Reklam

BUSH'TAN BLAIR'E DESTEK Daily Telegraph gazetesi, Irak savaşı, soruşturmalar ve iç sorunlar yüzünden zor günler yaşayan Blair'e Bush'tan destek geldiğini belirtti. Gazeteye göre, Amerikan Başkanı George Bush, Churchill Sergisi'nin açılışında yaptığı konuşmada kuklası olmakla suçlanan İngiltere Başbakanı'nı, Winston Churchill ve Thatcher'ın cesur varisi olarak niteledi.

İngiliz gazetelerinde Pakistan'ın atom bombasının mimarı olarak bilinen Doktor Abdülkadir Han'ın; Libya, Kuzey Kore ve İran'a nükleer sırları sızdırdığı yolundaki itirafı da öne çıkan konular arasında.

Daily Telegraph, yönetimden bağışlanması için af dileyen Doktor Abdülkadir Han'ın kendi başına hareket ettiği yolundaki sözlerini öne çıkardı. Gazete Amerikalı yetkililere dayanarak, Abdülkadir Han'ın Libya'ya nükleer savaş başlığı formülleri sattığını öne sürdü.
Times gazetesi ise 1970'lerde Avrupa'da uranyum zenginleştirme programlarına katılan ve başarılı atom bombası denemelerinden sonra ulusal kahraman ilan edilen Abdülkadir Han'ın Pakistanlılar'ın gözünde hala efsane olduğunu belirtti. Times'a göre, İslamcı muhalefet partileri Pakistan'ı dünyanın 7. nükleer gücü haline getiren Abdülkadir Han'ın, hükümetin baskısıyla bu tür açıklamalar yapmaya zorlandığına inanıyor. Han'ın itiraflarından tatmin olmayan muhalefet partileri, genel grev çağrısından geri adım atmıyor.

Reklam
Reklam

GAZZE ŞERİDİ'NDE YAHUDİ YERLEŞİMLERİNİN BOŞALTILMASI PLANLARI İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Gazze Şeridi'nden çekilme planıyla ilgili tartışmalar İngiliz gazetelerinde bugün de devam etti. Guardian, Şaron'un bu açıklamasıyla dikkatleri hakkındaki rüşvet suçlamalarından uzaklaştırmakla kalmayıp, İsrail'de hem sağı hem de solu hazırlıksız yakaladığına işaret etti. Gazete, Şaron'un ilk kez bir kararında bu kadar ciddi olduğunun anlaşıldığını vurguladı.

Guardian gazetesi başka bir haberinde de İngiliz Parlamentosu'nda oluşturulan bir komisyonun İsrail'le ilgili hazırladığı rapora yer verdi. Guardian'a göre komisyon raporunda Avrupa Birliği'nin İsrail'le yaptığı milyarlarca dolarlık ticaret anlaşmasını askıya almasını istiyor. Komisyon, İsrail'in uyguladığı politikaların Filistinliler'i yoksulluğa mahkum ettiğini, bu yüzden Avrupa Birliği'nin sunduğu olanaklardan yararlanmasının adil olmadığını ifade ediyor.

Independent da aynı konuyla ilgili haberinde Gazze Şeridi ve Batı Şeria'nın bazı bölümlerinde Filistinliler'in yaşam koşullarının siyah Afrika'daki kadar kötü olduğunu yazdı. Independent, komisyon raporuna dayanarak, İsrail'in Batı Şeria'da inşa ettiği güvenlik duvarının Filistinliler'in ekonomik durumunu da zorlaştıracağını belirtti.

Reklam
Reklam