LONDRA (İHA) - İngiltere'nin önde gelen gazeteleri, Türkiye'de pazar günü yapılacak genel seçimler öncesi yeni hükümet senaryoları, hükümeti bekleyen sorunlar ve dış politika ile ilgili yorum yazılarını artırdı.
İngiliz basınında, dün İtalya'da meydana gelen depremde çoğunluğu çocuk 20 kişinin ölümüne ilişkin gelişmeler ve İsrail'deki hükümet sorunu ağırlıklı olarak haber ve yorum sayfalarında yer buluyor. İngiliz gazetelerinde, seçimlere az bir süre kala Türkiye'nin önündeki güçlükler ve Avrupa'ya yönelik çağrıları içeren yazıların sayısı da artıyor.
TÜRKİYE'DEKİ SEÇİMLERİN DIŞ POLİTİKALARA YANSIMASI Guardian, uluslararası haberler sayfalarında Türkiye'deki seçimlerin dış politikadaki gelişmelere yansımasını konu olan iki ayrı yazıya yer veriyor. "Pazar günkü seçimler öncesinde tansiyon giderek yükselirken, Washington, Ankara tarafından gerçekleştirilen insan hakları reformlarının ödüllendirilmesi için Brüksel'e baskıyı artırıyor" üst başlığını kullanan Guardian, Brüksel'den Ian Black imzalı haberinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girme umudunun arttığını belirtmiş: "Avrupa Birliği, Türkiye'nin uzun zamandır beklediği üyelik müzakerelerine başlanması için tarih verilmesine doğru yaklaşıyor" diye haberine başlayan Guardian, pazar günkü seçimden hangi parti birinci çıkarsa çıksın bunun gerçekleşebileceğini belirtiyor.
Guardian, Brüksel'deki diplomatların seçimlerden İslami eğilimli Adalet ve Kalkınma Partisi'nin ağırlıklı olduğu bir hükümetin çıkması halinde bile, gelecek ay Kopenhag'da yapılacak Zirve'de, Türkiye'nin Birliğe üye olacağına ilişkin somut bir işaret verilmesi şansının büyük olduğuna dikkat çektiklerini kaydediyor.
Amerika Birleşik Devletleri'nin bu konudaki baskılarının Birlik içinde İngiltere tarafından dillendirildiğini ve Yunanistan tarafından da desteklendiğini yazan Guardian, şöyle devam ediyor: "Brüksel kaynakları, Kopenhag Zirvesi'nde, 2003 ya da 2004 yılında reformların gözden geçirilmesine ilişkin bir tarih belirleneceğine ve daha sonra üyelik müzakerelerine başlanması için belki de 2008 yılında tarih verileceği beklentisini dile getiriyorlar."
SEÇİM ÖNCESİ GÖRÜLEN TABLO Times gazetesi de Türkiye'deki seçimler öncesi görülen tablonun Ankara hükümetinin Batılı müttefikleri için endişeye yol açması gerektiğini belirtiyor. Seçimler ve dış politikadaki olası gelişmelere ilişkin yazısını yorum sayfalarına taşıyan Times gazetesi, alt başlık olarak "Batı, ilerleyen tarihlerde hayal kırıklığını önlemek için şimdi harekete geçmeli" ifadelerini kullanmış. "İslami eğilimleri bulunan bir partinin bu haftasonu Türkiye'deki genel seçimlerden birinci sırada çıkması olasılığı, Türkiye'nin Batılı müttefikleri için alarm olmasa da endişe yaratmalı" diyerek yorumuna başlayan Times, yıllardır kötü yönetilmekten dert yanan ve ekonomik sorunlarla yüzyüze kalan Türk seçmeninin merkez partilerden uzaklaştığını ve uçlardaki liderlere yöneldiğini belirtiyor. Bu eğilimin tehlikeli bir değişiklik için potansiyel yarattığını yazan Times, her ne kadar Türkiye'nin Batı'dan, İran benzeri bir gelişmeyle uzaklaşma ihtimali çok düşük olsa bile, seçimlerin ardından bu noktaya biraz daha yaklaşılabileceği yorumunu yapıyor. Türkiye'de son dönemde yaşanan sorunların tüm suçunu üç partili koalisyona yüklemenin dar görüşlülük olacağını belirten Times, Batılı ülkelerin, son gelişmelerdeki suçluluk paylarını kabul etmeleri gerektiğini vurguluyor.
Times, Türkiye'nin dış politikasındaki köşe taşlarından birinin Amerika Birleşik Devletleri olduğuna dikkat çekiyor ve yorumunu şöyle sonlandırıyor:
"Amerika Birleşik Devletleri, en azından Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne uzun süre önce yaptığı tam üyelik başvurusunu gözönünde bulundurmaları yönünde Birliğe baskı yapabilir. Reformlar gerçekleştirmesine rağmen Türkiye, Avrupa Birliği'nin Doğu Avrupa'ya doğru genişleme dalgasında dışarıda bırakılmış durumda. Ankara hala tam üyelik müzakereleri için tarih verilmesi beklentisinde. Bekleyip elleri ovuşturmak yerine, Türkiye'deki radikal eğilimleri etkisiz hale getirmek için harekete geçmek çok daha akılcı olur".
SEÇİM SONRASI TAHMİNLER
Aynı konu, ard arda üçüncü gün Türkiye'deki seçimlere ilişkin ayrıntılı haberlere yer veren Financial Times gazetesinin de yorum sayfalarında yer buluyor. "Türkiye'yi bekleyen zorluklar" başlıklı yorum yazısında Financial Times, "Ankara, ülkenin geleceği için büyük kararlarla karşı karşıya" diyor.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 79 yıllık tarihinin belki de en stresli dönemini geçirmeye hazırlandığını belirten Financial Times, "Türkiye'nin, ülkeyi bekleyen bu birden fazla ve zorlu soruna nasıl tepki vereceği, ülkenin uluslararası ilişkilerde geleceğini belirleyecek" diye yazıyor. Financial Times, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin tek başına iktidara gelmesi ya da bir koalisyon kurması halinde, aday olması yasaklanan Recep Tayyip Erdoğan'ın hükümeti dışardan yönlendirecek olmasının, Türkiye'nin kendisini bekleyen sorunlar karşısında zorlu kararları alma kabiliyetini artırmayacağını da belirtiyor.
Gazetenin ayrıca, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül'ün "Türkiye'de seçimler sonrası kurulacak hükümet belli olmadan Avrupa Birliği'nin Kıbrıs'ın üyeliği konusunda sert kararlar almaması gerekir" şeklindeki açıklamasını da haberleştiriyor.
SEÇİM SONUÇLARI TAHMİNLERİ İngiltere basınında Türkiye'deki seçimlere yer ayıran gazetelerden birisi de Independent. Gazete, Avrupa haberlerine yer ayırdığı sayfalarındaki Türkiye yazısı için "Türklerin protesto oyları İslamcı partiyi iktidara taşıyabilir" başlığını kullanıyor.
Yolsuzluk skandallarının öfkelendirdiği Türk seçmenlerinin, son 12 yıldır gerçekleştirilen her seçimde, eskileri cezalandırmak ve iyi bir yönetim için varolan alternatifleri değerlendirmek zorunda kaldığını belirten Independent, tüm seçimlerde yaşanan hayal kırıklıklarının ardından Türk seçmeninin bu pazar yine protesto oyu kullanacağını ve bu oyların da hiç hükümet deneyimi bulunmayan İslami eğilimli bir partiye gideceğini belirtiyor.
Pazar günkü seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi'nin birinci olarak çıkması olasılığının Türkiye'nin İslami değerleri daha fazla öne çıkarak bir ülke haline dönüşmesi anlamına gelmediğini yazan Independent, buna gerekçe olarak, kamuoyu yoklamalarının, AK Parti'nin alması beklenen oyların sadece dörte birinin radikal dini görüşlere sahip olanlardan geleceğini ortaya koyduğunu gösteriyor ve şöyle devam ediyor: "AK Parti'nin başarı kazanması olasılığı, laik düzenin temsilcilerini ve 1997 yılında ülkenin ilk İslami eğilime sahip hükümetini "yumuşak darbe" olarak nitelendirilen bir girişimle iktidardan ayrılmaya zorlayan orduyu endişilendiriyor. AK Parti'nin ağırlıklı olduğu bir hükümet fikri, Türkiye'nin Batılı müttefiklerinin sinirlerini bozucu. Amerika Birleşik Devletleri, Brüksel'e, Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne tam üyelik müzakerelerine başlanması için bir tarih verilmesi konusunda baskı yapıyor. Washington yönetimi, verilecek bir tarihin, radikal eğilimleri sekteye uğratacağına inanıyor".
Independent, gözlemcilerin Türkiye'deki seçimlerden bir AK Parti-CHP koalisyonu çıkmasını beklediklerine dikkat çekiyor ancak yüzde 10'luk seçim barajı nedeniyle sonuçları tahmin etmenin güç olduğunu vurguluyor.