İngiliz esirler çapraz ateşte kaldı

LONDRA (ANKA)- Guardian gazetesi, esir krizine İran'ın farklı, ABD ve İsrail'in ise farklı bir gözle baktığını belirterek İngiliz askerlerin bu görüşlerin ortasında bir çapraz ateşte kaldığı yorumunu yaptı.

İran'ın esir asker krizini, ülkenin ekonomik, siyasi ve toprak hükümranlığına karşı Amerika'nın bir müdahalesi olarak gördüğünü belirten Guardian gazetesi, Amerika ve İsrail'in ise aynı olayı "Tahran rejiminin tehlikelerine bir kanıt" olarak değerlendirdiğini yazdı. Gazete, bu nedenle ABD ve İsrail'in bütün batılı ve "ılımlı Müslüman" ülkelerin bu mücadele kendi yanlarında olması gerektiğini düşündüğünü belirtti.

Reklam
Reklam

"Askerler çapraz ateşte kaldı"

Guardian gazetesi, bütün bu ortamda esir alınan 15 İngiliz askerin arada kaldığı yorumunda bulundu. "Rehineler Tahran-Washington Çapraz Ateşinde Kaldı" başlıklı haberde ABD'nin İran'a yönelik baskıları çerçevesinde Türkiye'den ve diğer Avrupa ülkelerinden de İran'la enerji bağlarını kesmelerini istediği belirtildi. Geçen ay İran'ın sert İçişleri Bakanı Mustafa Pour Muhammedi'nin ortaya bir komplo teorisi attığı belirtilen haberde, İran istihbarat servislerinin elinde, İran'daki karışıklıkların arkasında ABD, İngiltere ve İsrail'in olduğuna dair kanıtlar bulunduğunun iddia edildiği vurgulandı.

"Ankara tahran arasında de facto işbirliği var"

Türk kaynaklarının da Tahran'ın bu iddialarını destekler nitelikle olduğunu belirten gazete, Türkiye'nin, ABD'nin İran'a saldıran PKK'nın yan kanadı PEJAK üyelerine mali ve dolaylı olarak da silah yardımı yaptığı görüşünde olduğunu belirtti Haberde PKK'nın bir terör örgütü olarak kabul edildiği ve yasaklandığı da hatırlatıldı.
Bu çerçevede İranlı Kürtlerle güvenlik güçleri arasında ara sıra şiddet olayları yaşandığı belirtilen haberde, Ankara ile Tahran arasında "de facto" (de facto: fiilen o anda var olan durum) diplomatik bir ittifak bulunduğu öne sürüldü. Gazete, bu "de facto ittifak" neticesinde İran'ın Irak'a sınır ötesi top saldırılarında bulunduğunu yazdı.

Reklam
Reklam