İngiliz gençler iş fırsatını Avrupalılara kaptırıyor

Göçmen ve mültecileri ele alan Migration Watch örgütüne göre İngiltere'de Doğu Avrupa'dan 600 bini aşkın genç istihdam edilirken işsizlik maaşı alan İngiliz gençlerin sayısı 450 bine ulaştı.

İngiltere'de bugün yayımlanan bir rapor Avrupa Birliği ülkelerinden gelen göçmenlerin, İngiliz gençlerin işsiz kalmasına katkıda bulunduğunu öne sürüyor.

Daily Telegraph gazetesinin yer verdiği haber, İngiltere'de göç siyasetlerinin sıkılaştırılmasını savunan düşünce kuruluşu MigrationWatch UK'ın raporunu konu alıyor.

Rapora göre İngiltere'de 2004 yılından bu yana 600 bini aşkın Doğu Avrupalı istihdam edildi.

Bununla beraber hükümetten işsizlik parası alan İngiliz gençlerin sayısı aynı dönemde 450 bin kadar artarak 1 milyon 16 bine ulaştı.

Reklam
Reklam

Migration Watch kurumunun raporu, iki veri arasında doğrudan bir bağlantı bulunmadığını itiraf ediyor, gençler arasında işsizliğin ardındaki temel sebebin resesyon olduğunu belirtiyor ancak yine de "rakamların bu şekilde örtüşmesi çarpıcı" diye değerlendiriyor.

Araştırmada incelenen göçmen profili 2004'te AB'ye katılan Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovakya, Slovenya, Estonya, Letonya, Litvanya vatandaşları ile sınırlı.

Rapor, Doğu Avrupa'dan gelenlerin genellikle iyi eğitimli ancak daha düşük ücrete çalışmaya hazır gençler olduğunu vurguluyor.

Buna göre Avrupalı çalışanların 10'da dokuzu, İngiltere doğumlu kişilerin yüzde 57'sine göre daha az ücrete çalışıyor.

Kuruluşun yöneticisi Andrew Green, 'korelesayon neden-sonuç ilişkisi demek olmayabilir, ama göçün işsizliğe hiç etkisi olmadığı da söylenemez' dedi.

Rekor düzeyde işsizlik

Resmi verilere göre İngiltere'de işsizlik 1984 yılından bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.

Milli İstatistik Kurumu geçen Ağustos ve Ekim ayları arasında işsizliğin 128 bin kişi artarak 2,64 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.

Reklam
Reklam

Kuruma göre işsizlik oranı da %8,3'e ulaştı.

Bir önceki çeyrekte bu oran %7,9 idi.

Kasım ayında işsizlik parası alanların sayısı da 3 bin kişi artarak, 1,6 milyon kişiye çıkmış durumda.

Gençler arasındaki istihdam tablosu daha da karanlık.

16-24 yaşları arasında işsizlik oranı %22'ye yükseldi.