İngilizce Öğrenmek, Konuşmaya Yetmiyor

ÇOMÜ Konuşma Kulüpleri yöneticisi Christopher Howard, Türki,ye’de bir çok insanın İngilizceyi bildiğini, ancak bunun konuşmak...

ÇOMÜ Konuşma Kulüpleri yöneticisi Christopher Howard, Türki,ye’de bir çok insanın İngilizceyi bildiğini, ancak bunun konuşmak için yeterli olmadığını savundu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu, “ÇOMÜ’de İngilizce konuşmayan kalması” sloganıyla konuşma kulübü kurdu. Kanadalı Christopher Howard tarafından düzenlenen konuşma kulübü, diğer dil kurslarından farklı bir şekilde eğitim veriyor. Bu kursta, ders işlenmiyor, test çözülmüyor. Sadece konuşarak İngilizceyi öğrettiğini söyleyen Howard’ın öğrencileri, bu durumdan oldukça memnun.

Reklam
Reklam

Türkiye’de ‘Anlıyorum ama konuşamıyorum’ gibi genel bir durum olduğunu, bunun da pratik eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Christopher Howard, “Katılımcıların çoğunun bir yerlerden alınmış dil sertifikaları ya da geçerli bir sınavdan aldıkları belli bir puanı var. Gramer kurallarını biliyorlar, kelime de biliyorlar fakat konuşmakta güçlük çekiyorlar. Bu, onların daha önce İngilizce konuşmak zorunda kalmadıklarını gösteriyor. O yüzden burada dil bilgisi, kural anlatmıyoruz, ders işlemiyoruz. Sadece konuşuyoruz. Kelimeleri bilmek kadar, onlarla cümle kurabilmek de önemli. Cümle kurup derdinizi anlatır hale gelemiyorsanız kelime bilmenin de bir anlamı kalmayabiliyor. Bir diğeri de, insanlar konuşurken söylemek istediklerini kafalarında belirleyip aynısını İngilizce söylemeye çalışıyorlar. Halbuki esas olan, nasıl olursa olsun söylemek istediğinizi karşınızdakine anlatabilmektir. Kelimelerin birebir aynısını bulmak zorunda değilsiniz. Söylemek istediğinizi bir kelime aklınıza gelmiyorsa başka bir kelimeyle, başka bir şekilde ifade edebilirsiniz. Esas olan konuşmayı kesintiye uğratmadan sürdürmektir” dedi.

Reklam
Reklam

YADYO Konuşma kulübünün haftanın dört günü toplandığını söyleyen Howard, “Sabah ve öğleden sonra olmak üzere sekiz kez düzenliyoruz. Dört farklı grubumuz var, yani bir grupla haftada iki kez görüşüyoruz. Gruplarımız on kişiyi geçmiyor. Teorik eğitimden ziyade, pratiğe yönelik çalışıyoruz. Aslında “çalışıyoruz” demek bile doğru olmayabilir; olabildiğince keyifli ve ilgi çekici hale getirerek İngilizce konuşma pratiği yapıyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: