Hayali casuslar için ayrıntılı yaşam öyküleri uyduruluyordu
Naziler, İkinci Dünya Savaşı sırasında, İngilizlerin evsiz bir adamın cesedini gizli belgeler taşıyan bir donanma subayı gibi gösterdikleri bir tuzağa nasıl düştü? Benzer taktikler bugünün istihbarat dünyasında da kullanılıyor mu?
Casusluk romanlarından çıkmış gibi duran "Kıyma Operasyonu"nda sonradan James Bond kitaplarını yazan Ian Fleming de bir istihbarat yetkilisi olarak yer almış.
Fare zehiri, hayatının zor günlerini geçiren insanlara kolay bir ölüm sunmuyor. İşsiz ve evsiz kalan Glyndwr Michael, 1943 kışında hayatına son vermek için yine de fare zehirini seçmişti.
Cesedi Ocak ayında Londra'da terkedilmiş bir depoda bulunduğunda, ölüm kayıt belgesine, "Fosfor zehirlenmesi.. Sağlıklı olmayan bir zihinle kendisini öldürmek için fare zehiri almış." notu düşüldü.
Michael, Londra'da ya da memleketinde gömülmedi. Onun yerine, gömülmek için "İngiltere dışına götürüldü".
İngiltere dışındai se İkinci Dünya Savaşı'nın kaderini değiştiercek şekilde ikinci bir kez öldü.
Neden İspanya? Evsiz Michael'ın cesedi suya bırakıldı (canlandırma görüntü)
Cesedi Nazileri kandırmak için İspanya açıklarına götürüldü.
Charles Cholmondeley ve Ewen Montagu adlı istihbarat subayları cesede asker kıyafetleri giydirip, kendi uydurdukları bir askeri görevli olarak sundular.
Cesedin ceplerine bir kimlik belgesi, biletler ve nişanlısından gelen mesajlar yerleştirildi.
Bir de "Kişisel ve son derece gizli" ibareli bir mektup. Mektupta, Müttefiklerin Yunanistan'ı işgal edeceklerine işaret ediliyordu.
Ancak Yunanistan yanıltma hedefiydi ve asıl çıkarmanın Sicilya'ya yapılması planlanıyordu.
Cesedin Nazilerin eline İspanya'da geçmesini istemelerinin nedeni ise bu ülkenin tarafsız bölge olarak görülmesi ve Nazi casuslarının etkili olmasıydı.
Kıyma Operasyonu'ndan önce Cholmondeley ve Montagu, Nazilere yanıltıcı istihbarat vermek için hayali bie casusluk şebekesi oluşturmuştu.
Micheal, Martin gibi adları olan bu hayali casusların hobileri, aileleri sevgilileri ve işleri vardı. Almanlar, İngiltere'de bir casus ağına sahip olduklarını düşünüyordu. Ama gerçekte böyle birşey yoktu.
Yeni sızıdırılan Wikileaks belgelerinde yer alan lider tasvirleri gibi, İkinci Dünya Savaşı'na dönemine ait gizli İngiliz belgelerinde önde gelen Alman casusların tuhaf özelliklerinden bahsediliyor.
Kıyma Operasyonu adlı kitabı BBC tarafından belgesel olarak da çekilen Ben Maccintyre, "Bu operasyonu tasarlayanlar, bütün planlarını Alman casusların özelliklerini dikkate alarak yapmışlardı." diyor.
Operasyonda kullanılan sahte belgenin bir kopyası
Gergin geçen bir-iki haftanın ardından Almanlar, bavulun içindekilerin ne olduğunu ancak birkaç denemeden sonra anlayabildiler. Sahte belgeler Hitler'in önüne gitti. Hitler kandırılmıştı. 90 bin asker; koca bir zırhlı tümen Yunanistan'a gönderildi.
Montagu ve ekibi hemen Churchill'e bir telgraf çekti: "Kıyma oltayı yuttu..."
Temmuz'un başlarında Müttefikler Sicilya'ya saldırdı.
Ada düştü. İngilizler korktuklarından daha az kayıp verdiler. Daha az gemi kaybettiler.
Maccintyre, "Mussolini daha sonra devrildi" diyor: "Müttefiklerin güneydeki işgali nedeniyle, Hitler, Sovyetler'e karşı planladığı dev taaruzu iptal etmek zorunda kaldı. Almanlar çok zora düştüler. Kızılordu Berlin'e kadar durmadı."