İngilizler'in raporu delil oldu

İSTANBUL (İHA) - İmar Bankası davasının görülmesine İstanbul Adliyesi'nde devam edildi. Duruşmada, sanık avukatları, iki İngiliz bilirkişiye İmar Bankası'ndaki yolsuzlukla ilgili olarak hazırlatılan raporu mahkemeye delil olarak sunup, olayda BDDK'nın ihmali olduğunu gerekçe göstererek, müvekkillerinin tahliyelerini istediler.

İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, Bahattin Uzan'ın da aralarında bulunduğu 11 tutuklu sanık getirildi. Tutuksuz sanıklardan Nedim Çokçok, Gül Handan Ertargın ile Dilek Atıcı da duruşmada hazır bulundu. Gıyabi tutuklu sanıklar Kemal Uzan, Hakan Uzan ve Yavuz Uzan ile 8 tutuksuz sanık duruşmaya gelmedi.

Reklam
Reklam

Bilirkişi incelemesinin yapıldığını ancak raporun henüz gönderilmediğini ifade eden mahkeme başkanı, gıyabi tutuklu olarak aranmakta olan Kemal, Yavuz ve Hakan Uzan'ın yurt dışında olduklarının belirlendiğini ancak iade taleplerine bir cevap verilmediğini söyledi.

Sanıklardan Bahattin Uzan, kanser hastası olduğunu belirterek, "Kestane büyüklüğündeki ur portakal büyüklüğüne ulaştı. Ayrıca yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele ediyorum. Bu nedenlerle tahliyemi istiyorum" dedi

Davanın tek tutuklu kadın sanığı Yeşim Öztürk ise sabahın erken saatlerinden, akşama kadar kelepçeli olarak İstanbul'da dolaştırıldığını ve bundan sonra İstanbul Adliyesi'ne getirildiğini belirterek, "Bu süre içerisinde temel ihtiyaçlarımı dahi karşılayamıyorum. Demagoji yapmıyorum. Hakkım olan tahliyemi istiyorum" şeklinde konuştu. Bedensel ve fiziksel sağlığını kaybetmek üzere olduğunu söyleyen Öztürk'ün, gözlerinin dolduğu dikkat çekti.

Sanık avukatlarından Vehbi Kahveci, IMF'nin isteği üzerine Devlet Bakanlığı'nın talimatları doğrultusunda, Jean Lois Fort ve Peter Hayward isimli iki İngiliz'in bilirkişi olarak tayin edildiğini hatırlatarak, bilirkişi raporunun Türkçe çevirisini mahkeme heyetine sundu. Kahveci, raporda Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurulu'nun olayda ihmali bulunduğunun belirtildiğini söyledi. Bu raporun temel olarak kendi savunmalarını doğruladığını belirten Kahveci, "Zimmet suçu oluşmamıştır. Banka yüksek faiz uygulaması sonucu zarara uğramıştır" dedi.

Reklam
Reklam

Sanık avukatlarından Şeref Dede ise, "Siz bu yargılamayı, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre sürdürmek zorundasınız. Ancak tutuklamayı sürdürüp sürdürmemek sizin elinizde. İstediğiniz takdirde tutuklamayı ortadan kaldırabilirsiniz. Raporu hazırlayan kişiler yabancı. Türkiye Cumhuriyeti, kendi emrinde çalışanlara olan güvensizliğini tescil etmiştir. Murakıp raporları varsa, bulgular doğruysa neden yabancılara rapor hazırlatılmıştır. Bu rapor için Türkiye'den hiç kimse çalışma cesaretinde bulunamadı. Bu rapordan çıkan sonuç zimmet suçunun oluşmadığıdır. İmar Bankası'ndaki işlemler normal bankacılık işlemleridir" şeklinde konuştu.

Mahkeme heyeti, avukat Vehbi Kahveci tarafından sunulan raporun, Başbakanlığa müzekkere yazılarak istenilmesine karar verildi. Heyet, raporun bilirkişilerce incelenmesini karar bağladı. Gıyabi tutuklu Uzan'lar ile 11 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verilen duruşma, dosyadaki eksiklerin giderilmesi için ertelendi.