'İngiltere, Bahreyn'in işkenceden kınanmaması için lobi yaptı'

Observer gazetesine göre S. Arabistan ve İngiltere'nin lobi faaliyetleri sonrasında BM İnsan Hakları Komisyonu eleştirilerini hafifletti. Gazete, S. Arabistan'ın İngiltere'den en fazla silah ve askeri malzeme satın alan ülkelerden biri olduğunu yazdı.

İngiltere'nin, Bahreyn'in işkence dahil insan hakları ihlalleriyle nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından kınanmaması için perde gerisinde yoğun çaba harcadığı öne sürüldü.

Pazar günleri yayımlanan Observer gazetesinin ulaştığı belgeler, Suudi Arabistan ve İngiltere'nin lobi faaliyetleri sonrasında BM'nin eleştirilerinin önemli ölçüde hafifletildiği belirtiliyor.

Gazete, Suudi Arabistan'ın İngiltere silah ve askeri teçhizatın en büyük müşterilerinden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Observer, "Sonuç Bahreyn ve Arap Baharı sırasında protestoları bastırmak için bu küçük Körfez ülkesine asker gönderen Suudi Arabistan için bir zafer oldu" dedi.

Reklam
Reklam

Haber şöyle devam ediyor:

"Fakat, İngiltere'nin rolü insan hakları gruplarını kaygılandırdı. Uluslararası insan hakları örgütü Reprieve'e göre Bahreyn'de ifadeleri işkenceyle alınan iki siyasi mahkum hemen idam edilme tehlikesiyle karşı karşıya. Başka kişiler de bu bu yollar alınan ifadeler temel alınarak yargılanıyor."

"Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu geçen Eylül'de Bahreyn'deki durumu ele aldı. Toplantıda, olası insan haklarından kaygı duyulduğuna vurgu yapılan sert bir açıklama yayımlanacaktı. Ancak İngiltere toplantıdan öncebirçok BM üyesinin temsilcisi, Orta Doğulu diplomat, BM insan hakları yetkilileri ve insan hakları örgütlerinin sorumlularıyla görüşmeler yaptı."

"Görüşmelere yakın bir kaynağa göre, İngiliz yetkililer, Bahreyn'de koşulların düzelmeye başladığı ve sert bir bildirinin Bahreyn'in uluslararası itibarını zedeleyeceğini söyledi. Bu görüşmeler sonunda taslak bildirideki sert ifadeler kaldırıldı."

"Örneğin, ikinci taslak metinde yer alan 'Protestolara müdahale eden polisin aşırı güç kullandığına ilişkin haberlerden kaygı duymaktayız' ibaresi, 14 Eylül'de yayımlanan nihai metinde, 'insan hakları ihlalleri konusunda hesap verebilirliğin yetersiz olmasından kaygılıyız' olarak değiştirildi."

Reklam
Reklam