İngiltere ekonomisinin daralma bekleniyor

Londra (AA)- İngiltere ekonomisinin 2009'da yüzde 2,9 ile 1946 yılından bu yana en en büyük oranda daralması bekleniyor. Bağımsız ekonomistler grubundan oluşan Ekonomik ve Ticari Araştırmalar Merkezi, tüketici harcamalarının ve ticari yatırımların düşeceğini öngörüyor. İngiliz sterlinindeki değer kaybının ihracatçıların işine
yarayabileceğini, ancak bu olumlu gelişmenin bile küresel yavaşlamanın gölgesinde kalabileceği tahmin ediliyor.

Artan işsizlik nedeniyle tüketici harcamaları azalırken, ekonomideki düzelmenin sancılı olacağı öngörülüyor. Ekonomik ve Ticari Araştırmalar Merkezi, en büyük tehdidin, finans sağlamakta güçlük çeken şirketler nedeniyle, yatırımlarda beklenen yüzde 15'lik daralmadan geleceğini düşünüyor.

Reklam
Reklam

Birçok analist gelecek yıl gayri safi yurt içi hasılada yüzde 2,5 düşüş beklerken, merkezin ekonomisti Ben Read Daily Telegraph'a, "her şeyin çok daha kötü olabileceğinin kolaylıkla görülebileceğini" söyledi.Read, hükümetin "bankaların daha fazla borç vereceğini" açıklamasına karşın, birçok büyük bankanın bilançolarını güçlendirmeye ve hükümet yardımlarını geri ödemeye öncelik vereceğini söyledi. Bu hafta revize edilen resmi rakamlar, İngiltere ekonomisinin düşünülenden daha hızlı durgunluğa gireceğini ortaya koydu.

Verilere göre, İngiltere'de Temmuz-Eylül döneminde üretim, 1990 yılından bu yana en kötü ihtimalle yüzde 0,6 azalacak. Ulusal İstatistik Bürosunun ilk tahminlerinde üretimin yüzde 0,5 gerilemesi bekleniyordu.