İngiltere emeklilik hakları için grevde

İngiltere'de yaklaşık 750 bin kamu çalışanı, hükümetin emeklilik haklarındaki kesinti planlarını protesto etmek için 24 saatlik grevde.

İngiltere'de yaklaşık 750 bin kamu çalışanı emeklilik haklarındaki kesintileri protesto etmek için grevde. Ülkede uzun yıllardır yaşanan en geniş kapsamlı greve giden sendikalar, İngiltere'deki kamu çalışanlarının yaklaşık beşte birini temsil ediyor.

İngiltere ve Galler'deki devlet okullarının yaklaşık yarısı grevden etkilenirken, havaalanlarındaki pasaport kontrollerinden mahkemelere kadar birçok sektörde memurlar iş bıraktı.

Gümrük memurlarının da greve katılımı nedeniyle İngiltere'nin havaalanlarında uzun kuyruklar oluşabileceği belirtiiliyordu; ancak Londra'nın iki büyük havaalanından gelen bilgiler ciddi bir beklemenin yaşanmadığı yönünde.

Reklam
Reklam

Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası (PCS) ve üç öğretmen sendikasının düzenlediği grevin yanısıra Londra'da büyük bir gösteri yürüyüşü yapılıyor.

Hükümetin uygulamaya geçirdiği emeklilik reformu ile birlikte, emeklilik primi ödemelerinde yüzde üçe yakın bir artışın yaşanması bekleniyor.

Sendikalar, çalışanların maaşlarından kesilen katkıdaki artışa rağmen, emeklilik maaşlarının düşeceğini söylüyor.

Hükümet ise, emeklilik reformunun "vergi mükellefleri ve kamu sektörü" için adil olduğunu savunuyor.

Parlamentoya yürüyüş

PCS sendikası lideri Mark Serwotka, PCS'in tarihindeki en önemli grevi düzenlediğini söyledi.

İngiltere Başbakanı David Cameron dün yaptığı açıklamada, "Greve gitmek için güçlü bir neden olduğuna inanmıyorum. Sadece müzakereler sürdüğü için değil, grev kararının azınlıktaki bazı sendikalar tarafından alınmış olması nedeniyle de böyle düşünüyorum." demişti.

Sendikalar Konfederasyonu Başkanı Brendan Barber ise "Hükümetin kamu sektöründeki kesintileri göz önüne alındığında, grevlerin sürpriz olduğunu söylemek zor" dedi.

Reklam
Reklam

Kimi gözlemciler, hükümetin sendikalara karşı son günlerde sert açıklamalar yapmaktan çekindiğini, her bir bakanlık bünyesinde ayrı ayrı müzakereler yürüterek sendikaları bölmeyi planladığı görüşünde.

İngiltere'de kamu çalışanlarının bu eşgüdümlü grevi, uzun yıllardır görülmemiş bir eylem.

İşçi Partisi de greve karşı

2020 yılına kadar emeklilik yaşını 66'ya yükseltmek ve emeklilik maaşlarını ise azaltmak isteyen Muhafazakar-Liberal Demokrat hükümetin kesinti programına karşı sonhbahara doğru grevlerin artabileceği tahmin ediliyor.

Bu arada, sendikaların desteğiyle İşçi Partisi liderliğine seçilen Ed Miliband de greve karşı olduğunu ve İşçi Partili milletvekillerinin greve katılmayacaklarını açıkladı.

İşçi Partisi liderliğine seçildiğinde ''sorumsuz olmayan'' grevleri destekleyebileceğini söyleyen Miliband, kamu çalışanlarının hükümete öfkelerini anladığını, ancak grevin doğru yol olmadığını söyledi.

İngiltere'de birçok sendika İşçi Partisi'ne mali destek sağlıyor ve sendika üyeleri partinin başkanlık seçimi gibi konularda söz sahibi oluyor. Bugün greve gitme kararı alan dört sendikanın ise İşçi Partisi ile bağlantısı yok.

Reklam
Reklam

Ancak ülkenin en büyük sendikalarından olan ve İşçi Partisi ile bağı olan Unison'a üye çalışanlar da ülke çapında bazı belediyelerdeki sorunlar nedeniyle bugün greve gidiyor.