İngiltere, Ganiç'i Sırbistan'a iade etmiyor

İngiltere'de bir mahkeme, eski Bosna devlet başkan yardımcısı Eyüp Ganiç'in iadesini isteyen Sırbistan'ın bu talebini reddetti.

İngiltere'de bir mahkeme, eski Bosna devlet başkan yardımcısı Eyüp Ganiç'in iadesini isteyen Sırbistan'ın bu talebini reddetti.

Sırbistan, Ganiç'in 1990'lı yıllardaki Bosna Savaşı sırasında savaş suçları işlediğini ileri sürüyordu.

Ganiç, 1992'de Bosna'nın başkenti Saraybosna'dan güvenli ayrılmasına izin verilen 40'tan fazla Yugoslav askerin öldürülmesi olayıyla ilgili olarak Belgrad'da yargılanmış ve hüküm giymişti.

Sırbistan, Ganiç'in tıbbi bir konvoya saldırı düzenlenmesi ve askerlerin infaz edilmesi yönünde emir verdiğini ileri sürüyordu.

Reklam
Reklam

İngiltere mahkemesi, Sırbistan'ın iade isteminin siyasi olduğuna ve iade talebini destekleyecek kanıtlar bulunmadığına karar verdi.

Hakkındaki tüm suçlamaları reddeden Eyüp Ganiç, Mart ayında İngiltere'ye yaptığı bir ziyaret sırasında gözaltına alınmıştı.

Şiddetli çatışmalar Belgrad'da bir mahkeme, geçtiğimiz yıl Ganiç ve 18 kişiyi 42 Sırp askerinin öldürülmesiyle bağlantılı olarak yargılamıştı.

Ganiç, 1 Mart'ta Buckingham Üniversitesi'nde katıldığı bir törenin dönüşünde Heathrow Havaalanı'nda gözaltına alınmış, ardından kefaletle bırakılmıştı.

İngiltere'de görülen davada Sırp yetkilileri savunan avukat James Lewis, Mayıs 1992'de Sırbistan'da bir dizi şiddetli çatışma yaşandığını dile getirdi.

Lewis, Cenevre Sözleşmesi'ne göre yasadışı olan bu saldırıların emrini Ganiç'in verdiğini ileri sürdü.

Ancak Ganiç'in avukatları, bu olayların yaşandığı dönemde Ganiç'in elinde böylesi bir yetki bulunmadığını savundu.

Ayrıca Ganiç'le ilgili geçmişte yapılan iki soruşturmadan da dava konusu olacak bir kanıt bulunanamadığına dikkat çektiler.

Reklam
Reklam

Bu soruşturmalardan biri Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından yürütülmüş ve dava düşmüştü.

İkincisi ise Bosna-Hersek savcılık makamı tarafından yürütülmüş ve davanın siyasi güdümlü olduğuna karar verilmişti.