İngiltere ile Hindistan'ın 'Işık Dağı' kavgası

Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği İngiltere ziyareti öncesi iki ülkenin gündeminde 100 milyon sterlin (440 milyon TL) değerindeki Koh-i-Noor isimli elmas var.

Adı "Işık Dağı" anlamına gelen 105 karatlık elmasın, Pencap eyaletinin sömürgeleştirilmesinin ardından 19'uncu yüzyılda İngiltere tarafından "çalındığını" iddia eden Hindistanlı işadamları ve sanatçılar İngiltere Kraliçesi 2'nci Elizabeth’e dava açmaya hazırlanıyor. İngiltere ise Kraliyet Mücevherleri envanterinde bulunan elmasın, 1850 yılında Kraliçe Victoria'ya "hediye edildiğini" belirtiyor.

Bir dönem dünyanın en büyük elması olarak tanımlanan "Işık Dağı", ilk olarak Kraliçe Aleksandra'nın tacında kullanıldı.

Reklam
Reklam

Hint işadamları ve sanatçıların tuttuğu avukatlar, İngiliz hükümetinin elmasıHindistan'a geri vermesi için Londra'daki Yüksek Mahkeme'de Kraliçe aleyhinde dava açmak üzere gerekli işlemleri başlattı.

Grubun, 2009'da İngiliz parlamentosundan geçerek yürürlüğe giren ve İngiltere'nin çalınmış sanat eserlerini iade etmesini öngören yasa çerçevesinde hukuki işlem başlattıkları açıklandı.

Birmingham merkezli Rubric Lois King hukuk bürosundan Satish Jakhu, İngiliz hukukundan sonuç alamamaları halinde, davayı Uluslararası Adalet Divanı'na götürebileceklerini söyledi.

'Işık Dağı' Kraliçe 2'nci Elizabeth'in 2002'de hayatını kaybeden annesi Ana Kraliçe'nin tabutunun üzerindeki taçta yer alıyor.

"ERKEKLERE UĞURSUZLUK GETİRİYOR"

Efsaneye göre, "bu elması sadece Tanrı ya da kadınlar takabilir". İnanışa göre, mücevheri takan aşırı derecede güçleniyor. Ama takan bir erkek ise şanssızlar peşini bırakmıyor.

Reklam
Reklam

Elmas Hindistan’da Kollur Madeni’nden çıkarılmıştı. Hindistan film sektörü Bollywood aktörlerinden Bhumicka Singh, “Koh-i-Noor sadece 105 karatlık bir taş değil, aynı zamanda tarihimizin ve kültürümüzün bir parçası ve kesinlikle geri verilmeli” dedi.

Yunanistan'la da 'Elgin Mermerleri' kavgası

İngiliz basını, Hindistan'la "Işık Dağı" konusunda çıkan anlaşmazlığın bir benzerinin de Elgin Mermerleri yüzünden Yunanistan'la yaşandığını hatırlattı. Yunanistan, 19'uncu yüzyılın başında İngiltere'ye getirilen ve halen Londra'daki British Museum'da bulunan Elgin Mermerleri'nin iadesini istiyor.

Anahtar Kelimeler: