İngiltere kale çizgisi teknolojisini bekliyor

FIFA kale çizgisi teknolojisi konusunda karar vermeye hazırlanırken, İngiliz Premier Ligi'nde 2012-13 sezonunda kale çizgisi teknolojisine geçilebileceği açıklandı.

İngiliz Futbol Federasyonu, Premier Ligi'de 2012-13 sezonunda kale çizgisi teknolojisine geçilebileceğini açıkladı.

Federasyon genel sekreteri Alex Horne BBC'ye yaptığı açıklamada, şu anda denemesi yapılan sistemlerden birinin işe yarar bulunması halinde futbolun kurallarının değişeceğini söyledi.

Şu anda dokuz farklı sistemin denemesi yapılıyor.

Uluslararası futbol dünyasının kurallarını belirleyen organ kale çizgisi teknolojisi konusunda ilk kararını 2012 Mart'ında ilan edecek.

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA'nın belirlediği katı kurallara uyan şirketler, Mart ile Haziran ayları arasında ikinci deneme safhasına katılacak.

Reklam
Reklam

Konuya ilişkin nihai karar da 2012 Temmuz'unda ilan edilecek.

FIFA Başkanı Sepp Blatter, 'hatasız ve ekonomik' olduğu takdirde, liglerin bu teknolojiyi 2012-13 sezonundan itibaren kullanmaya başlayabileceğini söylüyor.

İngiliz Premier Ligi'nin yöneticisi Richard Scudamore da, bu teknolojiye onay verilir verilmez, Premier Lig'de kullanılacağını açıklamıştı.

Sepp Blatter, sistemin 2014 Dünya Kupası'nda uygulanmasının mümkün olduğunu da belirtti.

Daha önce futbolda teknolojiden faydalanılmasına karşı olduğunu söyleyen Blatter, 2010 Mart'ında bu konuda son noktayı koymuş görünüyordu.

Ancak, özellikle 2010 Dünya Kupası'ndaki bariz hakem hatalarının ardından bu fikrinden vazgeçti.

Özellikle ünya Kupası finalleri sırasında İngiltere'nin Almanya'ya attığı golün çizgiyi geçmediği gerekçesiyle sayılmaması, futbol sahalarında teknoloji kullanımı tartışmalarını yeniden başlattı.

Görüntü tekrarları ve foto muhabirlerinin çektikleri kareler, İngiltere maçında topun çizgiyi geçtiğini ortaya koyuyor.

Turnuvadaki hakem hataları için özür dileyen Blatter, kale çizgisi teknolojisi hakkında fikir değiştirdiğini kaydetmişti.

Reklam
Reklam

Sorun en az 10 yıldır FIFA'nın gündeminde.

Eğer FIFA teknoloji kullanımına onay verirse, bu 1 Temmuz 2012'den itibaren kural haline gelecek.

Alternatif yöntemler

Kale çizgisi teknolojisiyle kameralar ve manyetik alanların yardımıyla, sinyal yayan sensörlerin monte edildiği futbol toplarının kale çizgisini geçip geçmediği anlaşılabiliyor.

Futbolcular ve teknik direktörler bir süredir hakemlerin tartışmalı gol kararlarının ardından bu teknolojilerin kullanılması gerektiğini savunuyorlar.

Kamera sistemleri yardımıyla topun çizgiyi geçip geçmediğini belirleyen İngiltere merkezli Hawk-Eye ile çip yardımıyla aynı tespitleri yapabilen Almanya merkezli Cairos, yeni teknolojilerin hakemlere yardımcı olabileceğini söylüyor.

İki rakip sistem, bu teknolojiyi sporda bir süredir kullanıyor.

Hawk-Eye, cricket ve tennis maçlarındaki uzlaşmazlıkları gidermede yardımcı olan bir teknolojiyle piyasada.

İlk olarak İngiltere ile Pakistan arasında 2001 yılında oynanan cricket maçında kullanılan bu teknolojiden tenis maçlarında da yaygın şekilde yararlanılıyor.

Reklam
Reklam

FIFA ise, sistemin yeterince doğru veri üretemediğini, çok pahalı olduğunu ve Dünya Kuopası maçlarıyla yerel ligdeki bir maçta aynı kurallar uygulanmıyor olacağı için 'futbolun evrenselliğini' etkileyeceğini savunarak karşı çıkıyordu.

Hawk-Eye sistemini geliştiren Paul Hawkins ise, 'İşe yaradığı konusunda bir tereddüt yok. Maliyeti konusunda ise tenise bakın. Rolex gibi sisteme sponsorluk yapan firmalar var. Futbolun da benzer bir şey yapacağından eminim' diyor.

Cairos gibi kale çizgisi sistemleri ise farklı bir yöntem kullanıyor.

Kamera teknolojisi yerine futbol topuna bir çip yerleştiriliyor.

Cairos yetkilisi Holzer, topun içindeki çipin futbolun kendisine herhangi bir etkisi olmadığını belirterek, 'Çip topun tam merkezinde, test edebilmek için çok sayıda maç yaptık, herhangi bir sorun tespit etmedik' diyor.

Cairos, cihazın ağırlığının 15 gram olduğunu söylüyor.

Güney Afrika'daki Dünya Kupası finallerinde kullanılan Jabulani futbol topunun ağırlığı ise 420 ila 445 gramdı.