İngiltere Merkez Bankası reform istiyor

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Sir Mervyn King bankacılık sektöründe reform çağrısını yeniledi.

Sir Mervyn perakende banka işlemlerinin korunmaya alınması gerektiği görüşünde.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Sir Mervyn King bankacılık sektöründe reform çağrısını yeniledi.

Sir Mervyn, banka hissederlarının parasının daha büyük bir bölümünün kullanıma açılması gerektiğini, böylelikle bankaların kime kredi verdikleri konusunda daha dikkatli olacaklarını söyledi.

Ayrıca Mervyn, Sir John Vickers'ın perakende banka işlemlerinin korumaya alınması konusundaki önerisinin en kısa zamanda uygulamaya sokulması gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Sir Mervyn ayrıca Merkez Bankası'nın banka krizini engellemek için daha çok şey yapmış olması gerektiğini de kabul etti.

Londra'da konuşan Sir Mervyn ''Tecrübenin verdiği avantajla bankaların iflas etmek için fazla önemli olduklarını ve çok hızlı büyüyüp çok fazla kredi aldıklarını söylemiş olmalıydık. Bankalara hareketlerinde özgürlük verme politikası da bu duruma hiç yardımcı olmadı'' dedi.

Ancak, Merkez Bankası Para Politikası Komitesi eski üyesi David Blanchflower Sir Mervyn'i samimiyetsiz olmakla suçladı.

Blanchflower ''Mervyn King daha fazla düzenleme ve kontrolün gerekli olduğunu düşünseydi bu konuda birşeyler yapabilirdi. Ancak hiç birşey yapmadığı için İngiltere Merkez Bankası'nın yüzyılın en büyük finsans krizini gözden kaçırmış oluşunun sorumluluğunu almalı'' şeklinde konuştu.

Üç Reform

Sir Mervyn listesinde üç reformun bulunduğunu açıkladı: Düzenleme, çözümleme ve yeniden yapılandırma.

Gelecek yıldan itibaren İngiltere Merkez Bankası Finans Politikası Komitesi bankaların hareketleri üzerinde kontrol yetkisine sahip olacak.

Reklam
Reklam

Sir Mervyn ''Şu anda bankalar için en büyük risk Euro bölgesindeki sorunlar. Euro krizi sona yaklaşmadı bile'' dedi.

Mervyn sözlerine ''Bu nedenle biz bankaları hissedarlarına ve çalışanlarına daha az ödeme yapmaya ve karları gelecekteki olası zararlar için bir hava yastığı olarak kullanmaya teşvik ediyoruz'' dedi.

Mervyn King ''Eğer banka hissedarlarının parası risk altında olursa bankalar daha dikkatli hareket edeceklerdir ve borç verecekleri kişileri daha dikkatli seçeceklerdir'' dedi.

Sir Mervyn ayrıca doğal olarak zaman zaman bazı bankaların hata yapacağını ve iflas edeceğini ancak Merkez Bankası'nın bunun olabildiğince az hasarla gerçekleşmesi için orada olacağını söyledi.

Merkez Bankası Başkanı'na göre bir çözüm mekanizması yaratılması gerekiyor. Yasal bir düzenleme ile finansal krizde olan bankalar sorunlarını çözmeye çalıştıkları dönemde temel hizmetlerini vermeye devam edebilirler.

Mervyn ''Northern Rock 2007 yılında iflas ettiğinde tam da buna ihtiyacımız vardı. Ancak yasal düzenleme eksikliği nedeniyle o sırada kamulaştırmadan başka seçeneğimiz yoktu'' dedi.

Reklam
Reklam

Son olarak Mervyn Sir John başkanlığındaki Bağımsız Banka Komisyonu'nun banka sistemini yeniden yapılandırma konusundaki önerilerini tekrarladı.

Bu önerilerde ana fikir bankaların perakende işlemlerinin korumaya alınması ve herhangi bir iflas durumunda bu işlemlerin kendi koruma ağlarının bulunduğunun garantiye alınmasıydı.

Yani yatırım bankacılığı departmanında birşey yanlış giderse sokaktaki insanın bundan etkilenmesi engellenmiş olacaktı.

Sir Mervyn ''Parlamentonun bu önerileri en kısa zamanda yasalaştırması gerekiyor'' dedi.

2003 yılından beri Merkez Bankası'nın başında olan Sir Mervyn gelecek yıl ikinci beş yıllık görev döneminin sona ermesi ile bankadan ayrılacak.

Şu anda başkan yardımcısı olan Paul Tucker'ın onun yerini alması bekleniyor.