İngiltere, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı

Britanya Başbakanı Cameron'dan sonra Maliye Bakanı Osborne da AB karşıtlarını yatıştırmak için Türkiye'nin AB'ye üye olmayacağını söyledi.

Britanya Maliye Bakanı George Osborne, Avrupa Birliği'nden (AB)ayrılmayı talep eden ve Türkiye'nin AB üyesi olmasıyla göçün artacağını savunanların savlarını ret ederek, Türkiye'nin AB'ye alınmayacağını söyledi.

Osborne, katıldığı BBC televizyonunun programında, “ben yaşadığım müddetçe Türkiye AB üyesi olmayacaktır”dedi.Britanya'nın AB'den ayrılmasını isteyenler, Türkiye'nin Birliğe alınmasının göçmen sayısının daha da artmasına yol açacağını öne sürüyor ve AB üyeliğinin devam ettirilmesini arzulayan Başbakan David Cameron ve Maliye Bakanı George Osborne'u göçmen akınının kontrolden çıkmasını önleyememekle itham ediyorlar.

Reklam
Reklam

23 Haziran'daki AB referandumuyla ilgili kamuoyu araştırmalarına göre AB'den yana olanlarla Birlik'ten çıkılmasını talep edenler başa baş gidiyor.

Cameron çark etti

Britanya Başbakanı David Cameron 2010 yılında AB'ye kabul edilmesi için Türkiye'nin ‘en güçlü sözcüsü' olacağını söylemişti.

Maliye Bakanı Osborne, “Türkiye geriye gitti. Demokrasi ve insan haklarıyla ilgili büyük endişeler var. Britanya hükümetinin siyasi tercihi Türkiye'nin bu aşamada AB üyesi olmamasıdır” diye konuştu.

Başbakan Cameron mayıs ayında, AB'den ayrılmaktan yana olanların‘Türkiye yakında Birlik üyesi olacak' şeklindeki iddialarına karşı çıkarken, sürdürülmekte olan tam üyelik görüşmelerinin üyeliğin 3000 yılından önce gerçekleşmeyeceğini gösterdiğini söylemişti.

Türkiye hükümeti ise tam üyeliğin stratejik hedefleri olduğunuve Türk vatandaşlarına vize kolaylığı sağlanmasının üyeliksürecini hızlandıracağını duyurmuştu.

AB'ye ve Türkiye'nin üyeliğine karşı olanlar Britanya hükümetinden ‘Türkiye'nin üyeliğini veto edip etmeyeceğini' öğrenmek istiyor.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı Osborne BBC'deki programda net göçmen sayısını 100bin ile sınırlama hedefinde ısrarlı olduklarını ve AB ülkelerinde ekonomik durumun düzelmesinin Britanya üzerindeki göç baskısını azaltacağını söyledi.

© Deutsche Welle Türkçe DW, Reuters/AG, BK

Anahtar Kelimeler: