İngiltere'de gizli Esad sonrası Suriye toplantısı

İngiltere, Suriye'deki Esad rejiminin yıkılması durumunda siyasi geçiş sürecini planlamak amacıyla 'uzman' kişilerin katılacağı bir konferansa ev sahipliği yapacak.

İngiltere, Suriye'deki Esad rejiminin yıkılması durumunda siyasi geçiş sürecini planlamak amacıyla ''uzman kişilerin'' katılacağı bir konferansa ev sahipliği yapıyor.

Konferansa Suriyeli muhalif liderlerin yanı sıra uluslararası yetkililer, ''uzmanlar''' ve akademisyenler ile Arap ülkeleri temsilcilerinin katılacağı bildirildi. Ancak uzmanların kim olduğuna ilişkin herhangi bir ayrıntı verilmiyor.

İki gün sürecek olan konferans kamuoyuna kapalı.

Tartışmalarda, geçiş döneminde herhangi bir dağılma tehlikesine meydan vermemek için yapılması gerekenler ele alınacak.

Reklam
Reklam

Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad rejiminin yıkılmasını "kaçınılmaz" olarak değerlendiren İngiltere, radikal bir değişimin getireceği risklerin de bulunduğunu kabul ediyor.

'Planlamayı canlandırmak'

Sussex'te Dışişleri Bakanlığı'nın konferans merkezi olarak kullanılan bir kır evinde yapılacak konferansa, ilgili ülkelerden onlarca Suriye uzmanının katılması bekleniyor.

Toplantıda, mevcut rejimin yıkılması durumunda mümkün olduğunca yumuşak bir geçişi sağlayacak planlama yapılmaya çalışılacak.

Ele alınacak konular arasında geçiş sürecinde kamu düzeninin sağlanması, kamu çalışanlarının ücretlerinin ödenmeye devam etmesi, kamu hizmetlerinin devamının sağlanması gibi sorunların bulunduğu bildiriliyor.

Suriye'de hassasiyet gösterilmesi gereken merkezlerin ve kimyasal silah depolarının korunması sorunu da gündeme getirilecek.

BBC'nin diplomasi muhabiri James Robbins, bunun politikacılardan çok uygulayıcılar toplantısı olduğunu ifade etti.

Reynolds, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'nin konferansa katılmayacağını, fakat pratik sonuçların çıkması için bastıracağını belirtti.

Reklam
Reklam

Hague, konferans ile ilgili tweet'inde "Suriye'de siyasi geçiş için planlamanın canlandırılmasını hedefliyoruz. Esad iktidarının sona ermesi kaçınılmaz. Uluslararası toplumun buna hazırlanması hayati önem taşıyor" dedi.

'Sorunlar ciddi'

Suriye muhalefetini temsilen toplantıda bulunan katılımcılardan, şu anda hükümete dahil olan fakat gelecekte olumlu rol oynayabilecek bazı kişilerle birlikte çalışma yürütmeleri istenecek.

BBC muhabiri Robbins, sorunların ciddi olduğunu ve geçmiş tecrübelerin gösterdiği gibi başarı olarak görülen durumlardan felakete doğru kaymanın ne kadar kolay olduğunu vurgulayarak, katılımcıların yaptıkları planların ne zaman sınanacağına dair bir fikri bulunmadığını belirtti.

İngiltere'den resmi katılımın olmayacağı konferansın katılımcıları, orada yürütülen tarıtşmalarla ilgili açıklamalar yapamayacak.

Esad, yaptığı son televizyon konuşmasında muhalifleri "Tanrı düşmanları ve Batı'nın kuklaları" olarak tanımlamış, ABD ve diğer Batılı ülkeler Esad'ın konuşmasını kınamıştı.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler rakamlarına göre, Suriye'de çatışmaların başladığı Mart 2011'den bu yana 60 bin kişi hayatını kaybetti.