LONDRA (İHA) - İngiltere Parlamentosu, ülkede çok tartışılan bir uygulama olan 'kimlik kartı'na ilk onayı verdi.
Kimlik kartı uygulamasına yönelik yasa tasarısıyla ilgili olarak Avam Kamarası'nda yapılan oylamada 385 milletvekili uygulamaya destek verirken, 93 milletvekili tasarı aleyhine oy kullandı. İktidardaki İşçi Partisi'nden 19 milletvekili de, tasarının aleyhinde oy kullananalar arasındaydı. Bu sonuç sonrası 'kimlik kartı'yla ilgili yasa tasarısı parlamentoda bir kez daha oylanacak.
İngiltere hükümeti, kimlik kartlarının; terör, yasa dışı ve organize suçlarla mücadeleye katkıda bulunacağını savunuyor. Sivil özgürlükleri savunan bazı gruplar ise uygulamanın hem özel hayatın ihlali anlamına geleceği, hem de başarısız olacağı görüşünde.
İngiltere hükümeti, kimlik kartı uygulamasına 2008 yılında geçmeyi planlıyor. Kimlik kartlarıyla birlikte düşünülen biometrik pasaportlarda ise parmak izi, göz bebeği taraması gibi detaylar da yer alacak.
Kartların taşınması ise gönüllülük temeline göre uygulanacak. Toplanan veriler yeni bir ulusal veri bankasında biriktirilecek. İngiltere Parlamentosu'nun 2011 ya da 2012 yılında, herkese kimlik kartı sahibi olma zorunluğu getirmesi yönünde öneriler var. Ancak kartların taşınmasının zorunlu kılınması, henüz önerilmiyor.
Öte yandan, İngiltere Başbakanı Tony Blair, ülkede tutuklu bulunan terör zanlısı yabancıların serbest bırakılmasına karşı çıktı. Blair, bu kişilerin serbest bırakılmalarının ülkede başkalarının yaşamını tehlikeye atacağını öne sürdü. İngiltere'nin en üst düzey yargıçları, geçen hafta, terör zanlısı yabancıların yargılanmadan hapiste tutulmalarının, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğuna ve bu kişilere ayrımcılık yapıldığına hükmetmişti.