ANKARA (İHA) - İngiltere Büyükelçisi Peter Westmacott, Türkiye'de 3 bin belediyede her yıl 32 bin ton katı atık üretildiğini ve bunların yüzde 66'sının yasa dışı yollarla bertaraf edildiğini belirterek, "Türkiye'nin çevre konusunda AB'ye uyum sağlayabilmesi için 60 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç var" dedi.
Çevre ve Orman Bakanlığı ile İngiltere Büyükelçiliği tarafından ortaklaşa olarak "Türkiye'de Katık Atık Yönetimine İlişkin Uygulamalar, Türk Çevre Mevzuatı ve Uyum Çalışmaları" konulu panel düzenlendi. Bilkent Otel'de düzenlenen panele Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, İngiltere Büyükelçisi Westmacott ile Türk ve İngiliz devlet ve özel sektör temsilcileri katıldı. Panelde, evsel ve tehlikeli katı atıklar konusundaki AB direktifleri, İngiltere'deki uygulamalar ve Türkiye'de nelerin yapılması gerektiği konularının üzerinde duruldu. Panelin açış konuşmasını yapan İngiltere Büyükelçisi Westmacott, İngiliz Hükümeti'nin Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediğini ifade ederek, AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi vermesinden dolayı mutluluklarını dile getirdi.
Türkiye'de son yıllarda büyük gelişmelerin olduğuna bizzat şahit olduğunu vurgulayan Westmacott, Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerin ticari anlamda da geliştirilmesinden yana olduklarını söyledi. AB müktesebatında çevre konularının çok önemli yer işgal ettiğini hatırlatan Westmacott, Türkiye'nin bu alanda gerekli gelişmeleri gösteremediğini kaydetti. "Türkiye'nin AB'ye çevre konusunda uyum sağlayabilmesi için 60 milyar dolarlık yatırıma ihtiyacı var" diyen Westmacott, Türkiye'deki yaklaşık 3 bin belediyenin 32 bin ton katı atık ürettiğini ve bunların yüzde 66'sının yasa dışı yollarla bertaraf edildiğini ifade etti. Westmacott, Türkiye'de her yıl 5 milyon ton katı atık ortaya çıktığına dikkat çekerek, "Van, İzmit, Eğridir göllerinin kirlenmenin ötesinde kalmasını ümit ediyorum" diye konuştu. Türkiye'nin dünyaya penceresini kapatarak çevre kirliliğine çözüm getiremeyeceğini dile getiren Westmacott, İngiltere'nin katı atıkların bertarafı konusunda gelişmiş bir teknolojiye sahip olduğunu ve Türkiye ile işbirliği yapmak istediğini söyledi.
"AB'YE ÜYE OLSAK DA OLMASAK DA ÇEVRE SORUNLARINI ÇÖZMEK ZORUNDAYIZ" Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe ise, Türkiye'nin çevreyle sorunlarını çözmenin kolay olmadığını belirterek, özellikle katı atıkların bertarafı konusunda çekilecek fotoğrafın kimsenin gönlünü hoş etmeyeceğini ifade etti. Türkiye'nin öncelikle kendisine çevre sorunlarını çözmek isteyip istemeyeceğini sorması gerektiğini dile getiren Pepe, "Biz bu işi çözeceğiz. Çünkü biz bu işi çözmeye mecburuz. Çünkü gelecek kuşaklara sağlıklı bir nesil bırakmak istiyoruz" dedi. AB'den gelecek kredilerle 2005 yılı sonuna kadar Türkiye'nin çevre haritasını çıkaracaklarını anlatan Pepe, Türkiye'nin AB'ye çevre konusunda uyumunun 60 milyar dolar olmasa da 45 milyar doları bulacağını kaydetti. Bu kaynağın tamamını devletin bulamayacağını, AB'nin, özel sektörün, yerel idarenin ve merkezi idarenin biraraya gelerek bu kaynağı oluşturacağını vurgulayan Pepe, Türkiye'nin AB'ye üye olsa da olmasa da çevre problemlerini çözmek zorunda olduğunu dile getirdi.
Artık herkesin popülizmi bırakması gerektiğinin altını çizen Pepe, 2004 yılında AB müktesebatına uyumlu olarak çıkardıkları yasa ve yönetmelikleri 2005 yılında uygulamaya geçireceklerini söyledi. Pepe, 2006 yılından itibaren çöplerin vahşi yöntemlerle depolanmasına ve doğaya bırakılmasına izin vermeyeceklerini vurgulayarak, Türkiye'nin kararlı bir politika izlemesi durumunda 8-10 yıl içinde tüm çevre problemlerini çözeceğini dile getirdi. Pepe ayrıca çevreyle ilgili düzenlemeleri gerçekleştirirken bu konuda tecrübeli olan İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelerden yardım almak istediklerini sözlerine ekledi.