İngiltere'den CIA uçaklarına gizli, özel izin

LONDRA (İHA) - İngiltere'nin askeri hava alanlarını kullanabilmesi için Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) uçaklarına 'tam geçiş' izni verdiği bildirildi.

İngiltere'de yayınlanan The Mail on Sunday Gazetesi, CIA uçaklarına İngiltere asker hava alanlarını kullanabilmeleri için 'tam geçiş' izni verildiğini yazdı.
Haberini somut delillerle ispatlayan gazete, CIA uçaklarının 20 Haziran 2004, 13 Kasım 2004 ve 16 Eylül 2005 tarihlerinde Edinburgh, Prestwick ve Glasgow havaalanlarına indiğini gösteren fotoğrafları da yayınladı.

Reklam
Reklam

Haberde, "Araştırmalarımızda İngiliz yetkililer tarafından kontrol edilmeyen CIA uçaklarının, İngiltere havaalanlarına indiğini ve kalktığını gösteren uçuş programları bulduk" ifadeleri yer aldı.

The Mail on Sunday Gazetesi, CASA tipi bir CIA uçağının Afganistan'daki Kabil Havaalanı'nda görüntülendiğini ve insan hakları örgütlerinin söz konusu uçağın, terör zanlılarını işkence merkezlerine götürdüğünden şüphelendiklerini yazdı.

Gazete, sivil görünümlü bir başka Hercules C-130 tipi CIA uçağının Avrupa hava sahasını yasa dışı bir şekilde kullandığına dair araştırmanın AB tarafından yapıldığı bilgisine de yer verdi.

Northolt'daki İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetleri'nden, CIA uçaklarının İngiltere'ye iniş ve kalkışlarının yer aldığı uçuş programı listesini elde ettiklerini belirten gazete, 'CIA'nın yasa dışı gizli operasyonlarında üst düzey İngiliz yetkililerinin de suç ortağı olduğunu' yazdı.

CIA UÇAKLARI 20 HAVAALANINA 210 KEZ İNDİ The Mail on Sunday Gazetesi, "CIA uçakları, en az 210 kez İngiltere havaalanlarına indi ve kalktı. Prestwick ve Glasgow havaalanları da dahil toplam 20 havaalanı kullanıldı" diye yazdı.

Reklam
Reklam

ABD, Avrupa hava sahasını yasa dışı yollar ve yöntemler kullanarak terör şüphelilerini gizli zindanlara götürüp işkence yapmakla suçlanıyor.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw, AB adına geçtiğimiz çarşamba ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'e mektup yazarak söz konusu iddialara açıklık getirmesini istediğini teyit etti. Aynı gün bir açıklama yapan Liberty adlı insan hakları örgütü, İngiltere havaalanlarının CIA tarafından kullanıldığının ispatlanması halinde harekete geçeceği tehdidinde bulundu.

Bu hafta Almanya'yı ziyaret edecek olan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın, Doğu Avrupa'daki gizli esir kampları ve CIA'nın Avrupa hava sahasını ihlal etmesi ile ilgili konularda sorulara muhatap olması bekleniyor.

Bu arada Almanya'da yayınlanan haber dergisi Der Spiegel, CIA uçaklarının Almanya hava sahasını en az 437 kez ihlal ettiğini gösteren listenin Alman makamlarının elinde olduğunu yazdı.